• Trgovci moraju da ograniče cenu barem jedne marke brašna

  Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu, propisala je Vlada Srbije u novoj Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trgovci moraju da ograniče cenu barem jedne marke brašna

  Maksimalna proizvođačka cena tog brašna ne sme prelaziti 45 dinara po kilogramu, propisala je Vlada Srbije.

  Takođe, trgovci na malo biće dužni i da u okviru dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku tog brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu. Kada se radi maksimalnoj proizvođačkoj ceni, ona u tom slučaju ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu.

  Po ovim proizvođačkim cenama koje su propisane za brašno tip T-500 i T-400, proizvođači moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine, prenosi Nova ekonomija.

  Maksimalna količina brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je pet kilograma brašna tip T-400 glatko i pet kilograma brašna tip T-500, piše u uredbi.

  Predviđene su i novčane kazne za postupanje suprotno odredbama ove uredbe,  od 100.000 do 2.000.000 dinara za prekršaj, ako pravno lice (uz kaznu se može izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine).

  Za odgovorno lice u pravnom licu predviđene su novčane kazne od 5.000 do 150.000 dinara (može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine).

  Za preduzetnike je predviđena novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara (takođe uz mogućnost da se izrekne i zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

  Ova uredba Vlade stupa na snagu 1. marta 2024. godine i važi do 31. maja 2024. godine.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija