• Tribina NDNV-a: Podela na podobne i nepodobne novinare je zakonom zabranjena

  „Da solidarno napustimo konferencije za novinare na kojima nas omalovažavaju“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tribina NDNV-a: Podela na podobne i nepodobne novinare je zakonom zabranjena
  Foto: Autonomija.info

  Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić izjavila je večeras da je podela novinara na „podobne“ i „nepodobne“ kojoj pribegava režim u Srbiji potpuno neprihvatljiva i zakonom zabranjena.

  Zakonom je zabranjena diskriminacija novinara, ali to što režim radi je još jedan dokaz da njih nije briga za zakone. –  kazala je Ana Lalić na tribini „Nepodobni“ u NDNV-u.

  Ona je navela da je NDNV dobio uvredljive i preteće komentare na društvenim mrežama, čim su najavili da će tribina o „nepodobnim“ novinarima biti održana.

  Prema njenim rečima, režimska propaganda je uspela da i kod običnih građana stvori predstavu da su novinari koji ne rade za režimske medije „domaći izdajnici“, „strani plaćenici“, „Đilasovi i Šolakovi“ mediji.

  Novinarka televizije N1 koja izveštava iz Vojvodine Ksenija Pavkov kazala je da je „strašno problematično“ to što većina onih koji prete novinarima, koji ih vređaju, „to čuju sa samog vrha vlasti i ponavljaju iste rečenice kao i predstavnici vlasti“.

  Niko na fakultetu ne može da te pripremi za takve stvari koje nisu normalne, koje su zastrašujuće.- kazala je Ksenija Pavkov, koja je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

  Ocenila je da je potpuno jasno da režim ne želi da novinari nerežimskih medija prisustvuju događajima, jer ne žele da im neko postavlja „nezgodna pitanja“.

  Strašno je što sa samoga vrha vlasti dobijamo tu klasifikaciju da postoje podobni i nepodobni novinari. To je još jedan dokaz da se zakoni u ovoj zemlji ne poštuju. -rekla je Ksenija Pavkov.

  Ona je predložila kolegama da solidarno napuste konferencije za novinare kada im se predstavnici vlasti obraćaju na omalovažavajući način, kada ih vređaju i etiketiraju.

  Novinarka televizije Nova S koja izveštava iz Vojvodine Sanja Eker kazala je da ne dozvoljava da je „gaze“ i dodala da „mora da se povuče crvena linija dokle gospoda političari smeju da idu, a dokle ne“.

  Ukoliko mi sledeći put predsednik Srbije ili neko iz vlasti pomene bilo kojeg političara i dovede mene ili medij za koji radim u vezu s njim, samo ću napustiti taj događaj. –  rekla je Sanja Eker i dodala da očekuje da novinari budu solidarni. 

  Dodala je da ne želi da toleriše da političari zloupotrebljavaju davanje izjava za medije za politički marketing.

  Premijerka svaki put pokušava da se izbori za svaku priliku da spomene Đilasa, Šolaka. Pitala sam premijerku otkud joj legitimitet da ona odlučuje koji mediji mogu da prisustvuju a koji ne. I ona je i tada iskoristila priliku da pomene Đilasa, kojeg je optužila da deli medije na podobne i nepodobne. Ja sam je prekinula, jer me lično vređa kao novinarku. Ne tolerišem da mi u izjavama koriste priliku za politički marketing. – poručila je Sanja Eker.

  Novinar novosadskog portala 021 Žarko Bogosavljević ocenio je da su profesionalni novinari u Srbiji došli do toga da treba da se naviknu da ih „gaze“.

  Prema njegovim rečima, sa nekim novinarima vlast jednostavno ne želi da razgovara.

  Bogosavljević je rekao da se građani sve češće obraćaju novinarima sa svojim problemima, ali da se onda dešava paradoksalna situacija da ti isti građani ne žele javno da govore o tome, jer se plaše.

  Na tribini je bilo reči i o sastanku poljoprivrednika sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Kisaču kod Novog Sada, na koji je bio prvo zabranjen dolazak novinarima portala 021 i televizija N1 i Nova S, ali je nakon protesta novinarskih udruženja i medija sastanak bio zatvoren za javnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina