• U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja

  U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji od početka epidemije afričke kuge eutanazirano više od 78.000 svinja
  Foto: Pixabay

  To je danas izjavila načelnica veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ljiljana Ivanjac.

  Trenutna situacija u Srbiji je sporadično pojavljivane afričke kuge svinja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bolest velikim intenzitetom bila prisutna u našoj zemlji. Trenutno imamo osam okruga, ali sa sporadičnim, brojačno malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima.-rekla je Ivanjac.

  Ona je u Privrednoj komori Srbije, na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji, ocenila da je za Srbiju nepovoljno što se afrička kuga svinja pojavljuje u okruženju, i da je stoga neophodno biti na oprezu.

  Već sada imamo bolest kod divljih svinja u Crnoj Gori i to nas diže na viši nivo opreza, a moramo biti spremni na neka nova iskušenja, u novim pravcima, da štitimo naše granice i da sarađujemo u razmeni informacija. – rekla je Ivanjac.

  Cilj Nacionalne konvencije je da se ukaže na najvažnije izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji bezbedne i kvalitetne hrane u Srbiji, jer je proces proizvodnje „od farme do trpeze“, blisko povezan i zdravlje životinja je važan preduslov za bezbednost i kvalitet hrane, a kontrola počinje u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi, rečeno je na skupu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: 

  Leševi zaraženih svinja danima na otvorenom

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]