• UNS i NUNS: Kazniti napadača, a svim novinarima omogućiti rad

  Udruženja novinara osudili su fizički napad pripadnika obezbeđenja Opštine Inđija na novinarku portala IN Medija i zatražili da vinovnik ovog napada bude kažnjen.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UNS i NUNS: Kazniti napadača, a svim novinarima omogućiti rad
  Foto: Screenshot (N1)

  Verica Marinčić je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice, a za to vreme trajao je sastanak predsednika Opštine Inđija i predstavnika mesnih zajednica Čortanovci i Beška.

  Videla sam da su u zgradu opštine ušli neki novinari i krenula sam i ja. Zvonila sam i obezbeđenje je otvorilo. Rekla sam da sam novinarka i da sam došla da izveštavam sa sastanka i pustili su me u zgradu. – rekla je ona za Udruženje novinara Srbije (UNS).

  Кada ju je, kako kaže, u hodniku video šef kabineta predsednika opštine i rekao joj da napusti zgradu jer nema akreditaciju, odgovorila je da joj akreditacija nije potrebna za tu vrstu događaja i da su druge kolege nenajavljeno ušle.

  Pripadnik obezbeđenja ju je tada uhvatio za ruku i gurao, kako bi je izbacio iz zgrade.

  Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke. Naravno, nisam htela da dam telefon, a on mi ga je oteo. Odlučila sam da viknem da bi me svi čuli. Кoleginica iz N1 je videla incident i snimila ga. Pripadnik obezbeđenja je tada ustuknuo. – navela je ona.

  U međuvremenu je, dodaje, dala izjavu policiji i prijavila incident.

  UNS podseća da je Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano da pripadnik obezbeđenja ne sme fizički da dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.

  NUNS: Vlasti moraju svim novinarima obezbediti izveštavanje

  Nezavisno udruženje novinara Srbije podsetilo je predstavnike vlasti da je diskriminacija novinara i medija zakonom zabranjena i da treba da obezbede uslove za njihov nesmetan rad.

  NUNS smatra da „praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima i odbijanje funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati“.

  Nosioci vlasti, kao je ukazano, moraju svim novinarima obezbediti nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

  NUNS je osudilo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozvalo nadležne da je zaštite i da reaguju u skladu sa ovlašćenjima.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]