• UNS: U Srbiji prošle godine dvostruko više pritisaka na novinare nego 2022.

  U Srbiji je tokom prošle godine zabeleženo dvostruko više pritisaka na novinare u odnosu na 2022, dok je broj fizičkih napada porastao sa 10 na 16, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UNS: U Srbiji prošle godine dvostruko više pritisaka na novinare nego 2022.
  Foto: Pixabay

  Iz udruženja su naveli da je 2022. godine prijavljen 21 slučaj pritiska na novinare, a prošle godine 52.

   Broj slučajeva ugrožavanja novinara smanjen je sa 140 u 2022. na 131 u prethodnoj godini.

  U saopštenju se navodi da su tokom prošle godine u bazi UNS registrovane i 32 pretnje, 25 slučajeva onemogućavanja rada, pet napada na imovinu i jedan slučaj ugrožavanja privatnosti.

  Iako ih je u prethodnoj godini bilo za osam manje nego u pretprošloj, pretnje su bile intenzivnije, jer su neki novinari u kratkom vremenskom periodu dobijali po nekoliko pretnji. To potvrđuje i niz pretećih poruka koje je urednica ‘Podrinskih’ Isidora Kovačević dobila u decembru. – naveli su iz Udruženja novinara Srbije.

  Kao posebno zabrinjavajuć naveli su podatak da su se za vreme nedavnih protesta u Beogradu, koje je organizovala koalicija „Srbija protiv nasilja“, dogodila tri fizička napada na novinare od kojih su u dva slučaja vinovnici bili policajci.

  Iz udruženja su podsetili da su osudili sve pretnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike koji su se dogodili za vreme protesta i da su pozvali policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti tih događaja.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija