• Vlada se pohvalila: Srbija napredovala po kvalitetu života mladih, gradićemo im garsonjere

  Prema Indeksu napretka mladih 2023, koji je Evropski forum mladih predstavio u Briselu, Srbija je jedna od četiri zemlje Evrope i Centralne Azije koje su ostvarile napredak u kvalitetu života mladih. Ovo se odnosi na period od 2011. do 2022, saopštila je danas Vlada Srbije. Kako se ističe u saopštenju Vlade, Srbija je sa 47. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlada se pohvalila: Srbija napredovala po kvalitetu života mladih, gradićemo im garsonjere

  Prema Indeksu napretka mladih 2023, koji je Evropski forum mladih predstavio u Briselu, Srbija je jedna od četiri zemlje Evrope i Centralne Azije koje su ostvarile napredak u kvalitetu života mladih.

  Ovo se odnosi na period od 2011. do 2022, saopštila je danas Vlada Srbije.

  Kako se ističe u saopštenju Vlade, Srbija je sa 47. mesta napredovala na 42. mesto i stekla veće poene – 79,91 od ukupnih 100 (sa 72,98 poena).

  „Ovi rezultati postignuti su intenziviranim naporima Vlade Srbije da stvori bolje mogućnosti za mlade i obezbedi uspešnu tranziciju iz sistema obrazovanja u svet rada: Potvrđivanjem Deklaracije Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada prihvatili smo da ćemo raditi na postepenom uvođenju ‘Garancije za mlade’, a fazu pilotiranja očekujemo u 2024. godini“, piše u saopštenju.

  Kao drugo navodi se da je usvojena Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje za period 2023 – 2025. godine za čiju realizaciju je obezbeđeno tri milijarde dinara.

  Na inicijativu mladih, sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pripremili smo Zakon o volontiranju koji će predstaviti volontiranje kao zajedničku vrednost celog društva i omogućiti veće prepoznavanje i vrednovanje volonterskih akcija. – piše u saopštenju.

   Dodaje se da je zajedno sa organizacijama mladih i lokalnim samoupravama pokrenuto uspostavljanje omladinskih centara koji će obezbediti set integrisanih usluga za mlade na jednom standardizovanom mestu u njihovoj lokalnoj zajednici.

   – U 2023. godini je za uspostavljanje omladinskih centara u Nišu, Somboru, Novom Pazaru i Subotici opredeljeno 180 miliona dinara, a u 2024. godini je planirano 240 miliona dinara kako bi se uspostavljanje omladinskih centara podržalo i u drugim gradovima i opštinama. –  kaže se u saopštenju.

  Vlada ističe da će zakon o radnim praksama prvi put biti uveden u pravni sistem Republike Srbije, a pri izradi normativnih rešenja uzeta je u obzir Preporuka o okviru kvaliteta za radne prakse Saveta ministara EU iz 2014. godine, sa osnovnim elementima koji obezbeđuju kvalitet radnih praksi.

   – Donošenjem navedenog zakona očekuje se poboljšanje indikatora tržišta rada za mlade (rast stope zaposlenosti i aktivnosti), kao i smanjenja stope NEET (lica koja nisu u obrazovanju, obuci i koja nisu zaposlena). Za Zakon o radnim praksama je završena i javna rasprava nakon koje je Nacrt finalizovan zajedno sa organizacijama mladih, socijalnim pratnerima i sindikatima i pripremljen za usvajanje. – napominje se u saopštenju.

   Kao podrška tranziciji mladih iz sistema obrazovanja ka tržištu rada kreiran je i program „Moja prva plata“. Nakon devetomesečne obuke kod poslodavca, prema podacima NSZ-a zaposlila se gotovo polovina mladih, a svaki četvrti je zaposlen kod poslodavca kod koga je bio na obuci.

   Vlada navodi i da su dosadašnje aktivnosti učinile i da se znatno smanji nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine koja je 2012. godine iznosila 51,2 odsto, a u drugom kvartalu 2023. je 24,7 odsto.

  Imajući u vidu da je predsednica Vlade kontinuirano održavala dijaloge sa predstavnicima mladih, svi navedeni rezultati i pokrenute inicijative proizašle su iz naših razgovora i prioriteta koje su mladi delegirali. Imajući u vidu da su mladi inicirali i dodatnu podršku Vlade preduzetništvu mladih, u 2020. i 2021. godini registrovano je 64.429 preduzetnika od kojih 39 odsto čine mladi od 18 do 35 godina, a u narednom periodu ćemo raditi na kreiranju dodatnih prilika za podršku omladinskom preduzetništvu. – piše u saopštenju.

  Vlada je saopštila da će podrška osamostaljivanju mladih biti jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu.

  Gradićemo studentske komplekse sa studio stanovima (garsonjerama) po najvišim svetskim standardima. Želimo da podržimo mlade da se ranije i lakše osamostaljuju, pa će u ovim kompleksima moći da borave i nakon završetka studija kako bi imali bezbedno i podsticajno mesto za život dok ne steknu mogućnost da se sami izdržavaju van studentskog kompleksa. –  piše u saopštenju.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: 021.rs

  IN Medija

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]