• Vlada Vojvodine: Za poboljšanje uslova stanovanja izbeglih i raseljenih porodica dodeljeno 52,5 miliona dinara

  U okviru obeležavanja Svetskog dana izbeglica, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas ugovore za nabavku građevinskog materijala za adaptaciju i izgradnju stambenih objekata u vlasništvu izbeglih i raseljenih porodica u Vojvodini, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 52,5 miliona dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlada Vojvodine: Za poboljšanje uslova stanovanja izbeglih i raseljenih porodica dodeljeno 52,5 miliona dinara
  Foto: IN Medija

  Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, reč je o bespovratnim sredstvima koja su ove godine opredeljena za 167 porodica u našoj pokrajini, u okviru programa koji se realizuje preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

  Maksimalni iznos ovih ugovora je 400.000 dinara po korisniku, koji su danas dodeljeni za prvih trideset porodica sa područja Novog Sada,Temerina, Inđije i Iriga koje su započele izgradnju svojih domova.

  Sekretarka Jovanović je čestitajući dobitnicima, poručila da podršku iskoriste na najbolji mogući način kako bi trajno rešili svoje stambeno pitanje.

  Rešenje stambenog pitanja je jedno od dva najvažnija preduslova za trajnu i održivu integraciju izbeglih i raseljenih porodica u lokalnu društvenu zajednicu. Drugi preduslov je zaposlenje, odnosno prihodi koji omogućavaju ekonomsku samostalnost. Fond realizuje programe koji su usmereni na stvaranje oba ova preduslova, i u tome će kao i do sada imati podršku Pokrajinske vlade. – ukazala je resorna sekretarka i dodala  da su od prošle godine sredstva za rešavanje ovog pitanja znatno uvećana.

  Jovanovićeva je podsetila da prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, u našoj zemlji trenutno boravi oko 24.000 ljudi sa izbegličkim statusom, od kojih je nešto više od polovine smešteno u Vojvodini.

  Ovim programom pomoći mi rešavamo stambeno pitanje jedne grupe naših građana, ali i podstičemo oživljavanje sela, povećavamo kvalitet života građana i ostvarujemo niz drugih koristi za ukupnu populaciju stanovništva. U tome se ogleda njegov poseban opštedruštveni značaj. – ukazala je resorna sekretarka.

  Ona je naglasila da će u narednom periodu ugovori biti zaključeni sa ostalih 137 porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i raseljenih sa Kosova i Metohije.

  Događaju je prisustvovao i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima Aleksandar Đedovac.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]