• Vlade Srbije i RS usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda

  Vlade Srbije i Republike Srpske danas su na zajedničkoj sednici u Palati Srbija u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, jednoglasno usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlade Srbije i RS usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda
  Foto: IN Medija

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre usvajanja deklaracije da se u tom dokumentu govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, ali i o dijalogu i poštovanju sporazuma.

  Vučić je naglasio da u deklaraciji „nema reči o razdruživanju RS i Federacije Bosne i Hercegovine“.

  Neću valjda da vam ulazim u to, vi donosite svoje odluke, samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir. – rekao je Vučić na zajedničkoj sednici dveju vlada.

  Naveo je da Srbija „nikada neće ostaviti Srpsku na cedilu“.

  Moja jedina molba za vas je da pokušate sve mirom i u razgovoru sa svim drugim narodima (u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sve probleme da rešavate. – kazao je Vučić.

  Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je deklaracija nacionalni dokument koji rehabilituje sprske nacionalne interese, a srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu.

  Deklaracijom su, kako je istakao, obuhvaćeni svi važni aspekti odnosa Srbije i RS, a između ostalog, i to da će RS 15. februar obeležavati i kao Dan Republike Srpske, dok će 9. januar biti Dan nastanka RS.

  Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija „od izuzetnog značaja za srpski narod“.

  Kada budete videli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj. – rekao je Vučević.

  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na početku zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske u Beogradu da je danas „istorijski dan“ jer se održava „Svesrpski sabor“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ kada je „došlo vreme da srpski narod zaštiti svoje interese“.

  Budite sigurni da svi koji ste danas u ovoj sali postajete deo istorije, pogotovo što po prvi put srpski narod, neskriveno bez ikakve ambicije da bilo kome nanosi bilo kakvu štetu, želi da kreira svoju budućnsot u narednom periodu i da to što je dosada rađeno bude i dokumentovano. – rekao je Višković.

  Poručio je da „niko ne treba da brine zbog ovoga već da je došlo vreme da srpski narod zaštiti svoje interese“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija