• Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA
  Foto: Printscreen RTS

  Vladimir Orlić je rođen 15. aprila 1983. u Beogradu.

  U zvaničnoj biografiji navodi da je završio Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je, kako ističe, stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011), navodi se u tekstu koji je objavio Istinomer.

  U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

  Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru „IMTEL Mikroopt dd“ i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“. Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“. U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u „High Tech Engineering Center doo“, a od 2012. radio je u Istraživačko-razvojnom centru „VLATACOM d.o.o.“, kao sistem arhitekta.

  U stranci od početka

  Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, u kojoj, kako kaže, primarno obavlja dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

  -Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Obavljao različite dužnosti u sektoru informisanja pri Gradskom odboru SNS Beograd i višim organima stranke. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. Godine. – ističe u zvaničnoj biografiji. 

  Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. i odbornik u Skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. i 2018. godine.

  Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, a u 12. sazivu (od 2020. do 2022) potpredsednik parlamenta. 

  Ističe da je završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine i stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

  Nezakonito predavao u Višoj medicinskoj školi

  BIRN je 2018. objavio dokumentaciju koja pokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji ocenila nezakonitim. 

  Orlić je u maju 2020, u gostovanju na TV N1, negirao da je zaposlen u toj školi, ali je BIRN sutradan objavio dokumentaciju koja pokazuje da je on bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu.

  Nakon izbora 2020, u medijima bliskim vladajućoj partiji, isticano je da je najozbiljniji kandidat za novog predsednika parlamenta. 

  U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za potpredsednika stranke.

  U julu 2022. Predsedništvo SNS saopštilo je da će, na predlog predsednika stranke

  U julu 2022. Predsedništvo SNS saopštilo je da će, na predlog predsednika stranke Aleksandra Vučića, Orlić biti kandidat naprednjaka za predsednika Skupštine Srbije.

  Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022, izabran je za predsednika parlamenta. Na ovoj funkciji bio je do raspisivanja parlamentarnih izbora u novembru 2023. 

  U junu 2024. iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da je Savet za nacionalnu bezbednost dao  saglasnost da Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

  Opoziciju poredio sa Hitlerom

  Orlić je poznat i po uvredama koje je upućivao opoziciji i medijima, piše N1.

  I u svojstvu potpredsednika parlamenta opoziciju je poredio sa Hitlerom, Gebelsom, fašistima, častio je izrazima, poput tajkuni, lopovi, šljam.

  Medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je i na uvrede na račun medija, pa je tako list Danas prozvao „Danasoidom“ i „sramotom srpskog novinarstva“.

  Kakve su reakcije na njegovo imenovanje za direktora BIA?

  Opozicioni političari u Srbiji ocenili su da funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) nema kvalifikacije za izbor na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), dok predstavnici vlasti smatraju da će pod njim „služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu“.

  Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je u saopštenju na taj način BIA jedino „nastavlja da služi progonu i praćenju opozicije i svakog ko se drzne da digne glas protiv nesigurnosti i nasilja u kojem nas režim drži već 12 godina“.  

  Orlićevim postavljenjem na čelo BIA, prema njegovim rečima, „nastavlja se sa rastakanjem i uprezanjem nacionalne službe bezbednosti u ruke partijske SNS klike, koja i na ovaj način čuva svoje kriminalne poslove, veze sa organizovanim kriminalom i golu vlast“.

  -Promenom sistema i vlasti organizovane kriminalne grupe, pristupiće se ozbiljnoj promeni i vraćanju BIA u okvir zakona i Ustava i namene u službi države Srbije a ne kriminalaca, perača para i razbojnika. – ocenio je Stefanović.

  Kao jedinu dobru stvar iz imenovanja Orlića za šefa BIA, Stefanović je naveo činjenicu „da neće smeti da daje izjave i gostuje po televizijama kao zvanični režimski ometač svakog dijaloga“.

  Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio na društvenoj mreži Iks (X) je da Orlić od kvalifikacija za tu funkciju „ima samo prezime“.

  -Orlić na čelu BIA. Od kvalifikacija ima prezime. Kad CIA ima orla, onda BIA bar Orlića. Pratimo Ameriku. U stopu.- napisao je Ponoš.

  Predsednik pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović ocenio je na Iksu da ne bi bilo razlike ni da je na čelo BIA postavljen predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije – Simo Spasić.

  -Šta smo mi sve Bogu zgrešili kad nas ovako kažnjava? Realno, mogao je Vučić postaviti i Simu Spasića, ne bi neke razlike bilo.- naveo je Šarović.

  Orlićev kolega iz SNS, poslanik Vladimir Đukanović ocenio je da će pod Orlićem „služba raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu“.

  -Puna podrška za Vladu Orlića. Divan i čestit čovek. Iskreni rodoljub, porodična osoba, čovek koji ume da rukovodi, vrhunski obrazovan… Verujem da će služba pod njim raditi u najboljem mogućem interesu za otadžbinu.- napisao je Đukanović na Iksu.

  Podršku i čestitke Orliću na društvenim mrežama uputili su i drugi funkcioneri Srpske napredne stranke.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]