• Vučić će mahati još danas sa izloga izbornog štaba SNS

  Par sati pred izbornu tišinu još uvek nisu uklonjeni propagandni plakati, pre svega stranaka bliskih vlasti, koji se nalaze uz biračka mesta u Inđiji. Predsednik Opštinske izborne komisije Nikola Malić za IN Medija kaže da će svi uslovi biti ispunjeni u zakonskom roku i primenjivaće se jednako za sve.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučić će mahati još danas sa izloga izbornog štaba SNS
  Foto: IN Medija

  Izborni štab SNS, jedan od dva postojeća u Inđiji nalazi se tik uz biračko mesto broj 7. Osim biračkog štaba koji je brendiran nasmejanim Aleksandrom Vučićem koji maše nekom u blizini istog glasačkog mesta su plakati i reklamni panoi ostalih stranaka učesnica u izbornoj trci “Mi glas iz naroda” kao i GG “Inđija i ti”. Opštinska izborna komisija tvrdi da će do početka izborne tišine sav propagandni material biti uklonjen.

  Foto: IN Medija

  Usvajanjem uputstva o uređenju biračkih mesta od 11. maja 2024. godine članom 7. Zabranjeno je isticanje propagandnog materijala na samom glasačkom mestu ili neposrednoj blizini istog. Ne mogu se isticati simboli političke stranke ili podnosioca proglašene izborne list, kao ni drugi propagandni politički material.

  Ako je na biračkom mestu istaknut izborni propagandni material, birački odbor dužan je da ga otkloni.

  Birački odbor mora da se stara da u toku glasanja na biračkom mestu ne bude istaknut propagandni material.

  Pomoćna kancelarija SNS od 50 kvadrata u Inđiji nalazi se tik uz glasačko mesto, predsednik Aleksandar Vučić koji je u ovoj izbornoj kampanji influenser maše glasačima na samo 3 metra od glasačkog mesta.

  Na mestu nekadašnjeg „Borova“ na nekoliko metara od Osnovne škole „Dušan Jerković“ u kojoj je glasačko mesto broj 7. smeštene su prostorije SNS koje su brendirane likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  -Sve političke stranke koje imaju svoje reklame bilo da su u pitanju bilbordi, plakati ili same prostorije biće obaveštene da u skladu sa Zakonom uklone svoja politička obeležja u krugu 50 metara od biračkih mesta I to najkasnije do početka izborne tišine. To važi za sve stranke pa samim tim i za SNS.-kazao je za IN Medija predsednik izborne komisije Nikola Malešević.

  Foto: IN Medija

  On je istakao da do početka izborne tišine sve stranke moraju da ispoštuju propise dok je u vezi sa video nadzorom koji se nalazi iznad mesta za glasanje naveo da će kamere biti zaštićene od snimanja i kršenja prava tajnosti glasanja.

   Izborn tišina počinje da teče 30. maja u ponoć i traje do 2. juna u 20:00, odnosno do zatvaranja biračkih mesta. U slučaju ponavljanja glasanja na nekim biračkim mestima, važe ista pravila.

  Opštinska izborna komisija je srednji nivo izborne administracije u organizaciji parlamentarnih i predsedničkih izbora. One odlučuje i o zahtevima za poništavanje glasanja na biračkom mestu zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja a koje se tiče direktno birača koji imaju pravo na ovaj zahtev (na vašem biračkom mestu).

  Birači imaju parvo  podnošenja zahteva za poništavanje glasanja Opštinskoj izbornoj komisiji isključivo na biračkom mestu na kome je birač registrovan da glasa, u tri slučaja: ako su ugroženi sloboda i tajnost glasa i ako je birač neosnovano sprečen da glasa

  Kampanja u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta – kao što je deljenje političkih flajera, lepljenje plakata ili agitovanje aktivista političkih stranaka je jedan od najčešćih povreda biračkog prava na dan glasanja.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024