• Vučić još 2016. najavio spomenik Zoranu Đinđiću, ali od toga još ništa

  Aleksandar Vučić obećao je još 2016. godine, kada je bio mandatar za sastav nove vlade, da će spomenik Zoranu Đinđiću biti otkriven 12. marta 2018, na 15. godišnjicu njegovog ubistva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučić još 2016. najavio spomenik Zoranu Đinđiću, ali od toga još ništa

  Danas, osam godine kasnije, navedenu inicijativu kao da je prekrio duboki veo zaborava, piše Demostat.

  Vučić tada nije propustio priliku da kaže kako Đinđićeva Demokratska stranka nije našla za shodno da mu podigne spomenik do 2012. godine, a kako je istakao, u Srbiji su reformatori stradali i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje.

  Zvanična odluka o podizanju spomenika Đinđiću doneta je u junu 2016. godine na sednici Skupštine Beograda, kada je imenovan i Odbor za podizanje spomenika, a u martu 2017. Grad je raspisao međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika.

  Na konkursu je učestvovalo 40 autora, a pobedio je rad „Strela“, autora Mrđana Bajića i njegovog tima.

  Zoran Đinđić, foto: Zoran Trbović

   

  Kako je saopšteno, spomenik će se nalaziti u preuređenom Studentskom parku, biće visok 6,2 metra, u obliku strele, čiji je pravac ka nebu, belo-srebrne boje. Kao ideja vodilja poslužila je misao Zorana Đinđića: „Gledajte u budućnost, i tamo ćemo se sastati vi i ja“.

  Takođe, bilo je planirano da spomenik prati zvučna izolacija, kako bi se čule Đinđićeve reči.

  Vlada Srbije je 12. marta 2018. godine donela odluku da Gradu Beogradu prebaci 13.257.000 dinara, za podizanje spomenika ubijenom premijeru.

  U pojedinim medijima je 2021. godine bilo objavljeno da je spomenik završen i da se nalazi kod vajara Bajića, a kao prepreka za postavljanje navođena je rekonstrukcija prostora između Studentskog trga i Vasine ulice.

  U proleće 2022. zvanično je navedeno da bi „krajem sledeće godine trebalo da se stvore uslovi da se na Studentskom trgu postavi spomenik Đinđiću“.

  Kako je tada objasnio glavni urbanista grada, potrebno je da se najpre završi rekonstrukcija Vasine ulice i Studentskog parka i da se izmesti saobraćaj, kao i da se sprovede arheološko istraživanje tog prostora.

  Međutim, ni sada, dve godine kasnije nema nagoveštaja da li će se spomenik ubijenom premijeru zaista naći na Studentskom trgu, konstatuje Demostat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija