• Za deset godina više od 100 dece povređeno korišćenjem petardi, u pripremi novi zakon o pirotehnici

  U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama. Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za deset godina više od 100 dece povređeno korišćenjem petardi, u pripremi novi zakon o pirotehnici

  Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda ono uzme tu petardu i onda dođe do eksplozije, pri čemu mogu da nastanu različite vrste povreda kao što su neke manje opekotine, manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake gde deca ostaju bez delova prstiju. – rekao je za RTS dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.

  U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci.

  Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine, u decembru, ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

  Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvorenim prostorima, kao što su buvlje pijace, trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u poslednje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde takođe nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo. – naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

  Nacrt novog zakona u proceduri

   Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

  MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, on je u proceduri usvajanja i nadamo se da će ne samo državne institucije, nego i građani i svi pojedinci koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo tokom sledeće godine imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast. – dodao je Baković.

  Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]