• Za tužilaštvo snimak kol centra SNS nije dovoljan dokaz, pa je vratio prijavu

  CINS-ov tekst o SNS kol centru u kom se nalaze snimci koji ukazuju na kupovinu glasova, nije bio dovoljan Višem javnom tužilaštvu da pokrene postupak iz svoje nadležnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za tužilaštvo snimak kol centra SNS nije dovoljan dokaz, pa je vratio prijavu
  pixabay

  Kako piše CINS, krivičnu prijavu zbog SNS kol centra koju su nakon CINS-ovog teksta opozicioni poslanici podneli Prvom osnovnom tužilaštvu, ovo tužilaštvo je prvo uputilo Višem javnom tužilaštvu. Naime, Više je nadležno za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, jedno od onih koje se navodi u prijavi.

  Ipak, i pored toga što su za to nadležni, oni su prijavu vratili Prvom tužilaštvu. Kako su za CINS rekli, razlog za to je jer nije dostavljen nijedan dokaz, bilo od strane osnovnog tužilaštva, bilo od onih koji su podneli prijavu, da je ovo delo učinjeno.

  Podsetimo, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je prisustvovala isplatama za rad u kol centru, a objavljen je i snimak na kojem se to vidi. Na snimku se vidi i Milena Marković iz „M&J Lady“ kako učestvuje u isplatama i sa novinarkom dogovara glasanje u zamenu za rad u kol centru.

   U krivičnoj prijavi koja je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu se nalazi link ka tekstu CINS-a u kojem se nalazi i snimak.

  Advokat Vladimir Tupanjac, koji je nekada radio kao pomoćnik tužioca i u sektoru finansiranja stranaka Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je na osnovu objavljenog snimka i drugih navoda iz CINS-ovog teksta bilo dovoljno osnova da VJT proveri navode i prikupi podatke i dokaze.

  Nepostupanje VJT-a po ovoj krivičnoj prijavi i ignorisanje javno objavljenih informacija stvara u javnosti utisak da su naše institucije zarobljene i da je na delu prebacivanje odgovornosti među tužiocima – rekao je Tupanjac.

  Tupanjac kaže i da bi ispitivanjem novinarke CINS-a tužilaštvo gotovo izvesno došlo do dodatnih informacija, snimaka, podataka o nekim drugim akterima ili licima koja poseduju dodatna saznanja o kupovini glasova.

  Objavljeni snimak i ono što se na njemu nesumnjivo vidi i čuje je dovoljno da VJT u Beogradu u svojstvu svedoka ili građanina sve ispita aktere događaja – ističe Tupanjac.

  Inače, CINS je odmah nakon teksta pitao i Više javno tužilaštvo da li će reagovati, ali su oni tada rekli da Republička i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovlašćenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu i da ih o tome izveste.

  Ipak, zamenik člana GIK-a Vladica Ilić je rekao da izborne komisije nemaju mogućnosti da ispitaju ovaj slučaj, već da to treba da urade tužilaštvo i Poreska inspekcija.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]