• Zabrana upotrebe dinara na Kosovu stupila na snagu danas

  Završen je prelazni period koji je centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zabrana upotrebe dinara na Kosovu stupila na snagu danas

  Od danas će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

  U ovom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

  Komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

  Kako je saopštila CBK, posle 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde u Pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

   Druge valute osim evra mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti. – navodi se u uredbi CBK.

  Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

  Uredba prištinske centralne banke o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara. Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli prelazni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. Taj prelazni period ističe danas.

   U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, glavna tema ponovo biti „jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji“.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]