• Zaštitnik građana: Potrebne adekvatnije mere u kršenju prava zaposlenih

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada ističe da je neophodna efikasnija saradnja nadležnih organa, kao i da preduzimaju adekvatne mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zaštitnik građana: Potrebne adekvatnije mere u kršenju prava zaposlenih
  Foto: Pixabay

  Zoran Pašalić naglašava da bezbednost i zdravlje na radu, pravo na stručno usavršavanje, pravo na rad ranjivih grupa, kao i izjednačavanje položaja žena i muškaraca na tržištu rada moraju biti prioriteti države u unapređenju oblasti rada.

  On je istiakao da je neophodna efikasnija saradnja nadležnih organa i da preduzimaju adekvatne mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih.

  U saopštenju zaštitnika građana se dalje navodi da se građani najčešće pritužuju zbog zlostavljanja na radu, nezakonitog prestanka radnog odnosa, neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanja prava na plaćeni godišnji odmor, kao i neisplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje.

  Pašalić ocenjuje da Srbija ima dobre zakone koji regulišu radna prava, međutim postoje izazovi u sprovođenju tih zakona i obezbeđivanju adekvatnih uslova rada za sve radnike.

  Kako je rekao, zaposleni nedovoljno koriste postojeće zakonske mogućnosti za zaštitu njihovih prava, ali i nedostaje dijalog između poslodavaca i zaposlenih kada se radi o novčanim potraživanjima za koja je predviđena isključivo sudska zaštita, prenosi RTS.

  U Srbiji se godišnje rešava i do hiljadu radnih sporova, a sudski postupci u oblasti radnih odnosa traju u proseku od pet do sedam godina, pokazuje statistika.

  Pašalić je pozvao stranke u sporu, da uz učešće Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarija lokalnih ombudsmana u Srbiji, reše problem mirnim putem, potpuno besplatno.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]