• Zaštitnik građana: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, izjavio da su novinari u Srbiji sve više izloženi verbalnim pritiscima, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima i da je neophodno obezbediti njihovu pravnu zaštitu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zaštitnik građana: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare
  Foto: Pixabay

  Zaštitnik građana podseća da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru čija bi primena omogućila da se uvrede i pretnje novinarima izrečene u javnom prostoru, posebno putem društvenih mreža, prekršajno sankcionišu.

  Pašalić napominje da su predlozi izmena i dopuna Zakona koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama, dostavljeni Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je Zaštitnik građana član.

  -Zakonske izmene koje sam inicirao pre više od dve godine imaju za cilj da se pre svega sankcionišu pretnje i pritisci na novinare koji dolaze sa društvenih mreža, jer takvih je slučajeva najviše. Svedoci smo da njihov  broj iz godine u godinu samo raste, ali se i dalje provlače ispod radara zakonske odgovornosti pojedinca –rekao je Pašalić. 

  Zaštitnik građana je takođe podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare. Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, ali do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritiscima na novinare, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]