• Završen skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade

  Skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade završen je nakon pola sata, a za ponedeljak su najavili naredne korake.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završen skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade
  Foto: IN Medija

  Skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade završen je nakon pola sata, a za ponedeljak su najavili nove mere.

  Okupljenima su se obratili profesori na fakultetu, dekanica Filozofskog fakulteta i dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta, prenosi 021.rs.

  Profesori su istakli da ne planiraju da reaguju na provokacije mladih koji blokiraju fakultet, a za ponedeljak najavili tribinu o slobodu govora, koja će se održati na stepenicama ispred rektorata.

   Na kraju okupljanja su mladima unutar fakulteta ostavili knjige „da ih prelistaju za vikend“, a koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima.

  Povod je blokada fakulteta koja je traje od četvrtka, kao i hajka koja se već duže vreme vodi protiv vanrednog profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića.

  Filozofski fakultet je i dalje blokiran. Ulaz i izlaz u zgradu je onemogućen, a rad je obustavljen do daljeg.

  U zgradi fakulteta se nalazi grupa studenata koja zahteva da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

  Oni su zauzeli zgradu fakulteta u četvrtak, nakon što su održali protest ispred ulaza u visokoobrazovnu ustanovu.

  Vrata su blokirali stolovima, stolicama, te su ih vezali lancima.

  Foto: IN Medija

  Predstavnik inicijativnog odbora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić obratio se na početku protestnog skupa okupljenima i rekao da je sada jasno da „ćutanje nije odgovor i nije odgovor sklanjanje pred nasilnicima“.

  Što se tiče početka ispitnog roka koji bi trebalo da počne u ponedeljak, imamo da poručimo studentima da sva svoja pitanja upute rektoru Univerziteta u Novom Sadu i prorektoru za nastavu i, naravno, ljudima koji se ovde nazivaju kao vaši predstavnici – studentskom parlamentu fakulteta i univerziteta. Mi te odgovore nemamo. – rekao je Mihić.

  Dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš rekla je da je ovo nečuveni događaji u višedecenijskoj istoriji fakulteta.

  Ja sam juče poslala poruku svim dekanima fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i samo jedna dekanica nam je pružila podršku. Ja nisam tribun i ne volim da govorim na ulici, ali sam primorana. Oni dobro znaju da smo mi sve što smo po zakonu mogli da uradimo uradili, međutim ovo je ultimatum na koji nećemo odgovarati. – rekla je dekanica.

  Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević, koja je jedina pružila podršku nastavnicima Filozofskog fakulteta, obratila se okupljenima i poručila da su brojni studenti i zaposleni na PMF-u u publici.

  Mi smo juče samoinicijativno zakazali skup u 12 časova ispred naše zgrade, ne znajući da će biti organizovan i ovde. Ova dešavanja samo pokazuju stanje u kome se autonomija univerziteta, sloboda govora i kritičkog razmišljanja nalazi, a to je akutna koma. – rekla je ona.

  Dekanica PMF-a rekla je da Studentski parlament ovog fakulteta nije podržao inicijativu za otkaz profesora Dinka Gruhonjića i nije podržala blokadu.

  Moja moralna i građanska dužnost je bila da budem ovde i u sredu i bila sam. Moja moralna i profesionalna dužnost jeste da podržim vašu dekanicu, a univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu uradili isto. Verujem da vam je svima u glavi ona Milerova pesma – ‘kada su došli po mene, niko mi nije došao u pomoć’. Znajte, PMF je uz vas. – rekla je Pavkov Hrvojević.

  Mihić je za kraj rekao da ne postoji namera da se blokira bilo ko u znak odgovora na ova dešavanja na Filozofskom fakultetu, već da će odgovor biti u „akademskom maniru“.

  Najavljujemo i da će se u ponedeljak u 13 časova održati tribini o slobodi govora na stepenicama rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Ovim ćemo naučiti i rektorat i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i Ministarstvo prosvete razliku između slobode govora i poziva na linč. – rekao je Mihić.

  Reporter 021.rs je jutros pokušavao da razgovara sa osobama koje se blokiraju fakultet, ali niko nije odgovarao na njegovo kucanje na vrata.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina