• Zdravstveni radnici Srbije imaju najniže plate u regionu: Teško utvrditi ko koliko zarađuje

  Za razliku od prosvete, gde plate mogu da se razlikuju samo po dodatku za godine staža i razredno starešinstvo, u zdravstvu je teže utvrditi ko koliko zarađuje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zdravstveni radnici Srbije imaju najniže plate u regionu: Teško utvrditi ko koliko zarađuje
  Foto: Pixabay

  Osnovna zarada, kao i u većini drugih delova javnog sektora, piše Demostat, obračunava se množenjem osnovice sa koeficijentom koji zavisi od nivoa obrazovanja i specifičnosti radnog mersta – problem je što na konačni iznos utiče i mnogo drugih faktora pri čemu ne postoji čak ni jedinstvena osnovica.

  I statistički prosek u zdravstvu, kako se navodi, ne oslikava pravo stanje jer su razlike unutar iste kvalifikacije zaposlenih velike, a one između različitih obrazovnih kategorija u toj delatnosti neobjašnjive.

  Tako je, piše Demostat, prema poslednjim objavljenim podacima za februar ove godine, republički prosek zarada iznosio 94.125 dinara dok je zdrastvo sa socijalnom zaštitom isplatilo 96.547 dinara. Ali, za one koji su u javnom sektoru prilike su bile bolje – prosečna plata iznosila je 98.886 dinara dok su u zdravstvu i socijalnoj zaštiti isplaćivali nešto manje, u proseku 97.510 dinara, piše Demostat.

  I u tim brojevima još i ima neke logike, kako se navodi, ali se ona gubi kada se zarade razvrstaju prema stepenu stručne spreme.

  Raznovrsna statistika

  Demostat piše da podaci o primanjima prema nivou obrazovanja, koje Republički zavod za statistiku objavljuje svakog septembra, pokazuju da je prosečna plata u zdravstvenim ustanovama u tom mesecu iznosila 85.358 dinara i bila je za simbolična 202 dinara veća od republičkog proseka.

  Ali, treći nivo kvalifikacija, kako se navodi, gde spadaju pomoćni radnici sa trogodišnjom spremom, primao je 51.247 dinara što je 10.319 dinara ispod republičkog proseka za taj nivo obrazovanja.

  Adminitrativno osoblje sa četvrtim stepenom primalo je 73.202 dinara što je 2.507 dinara manje od republičkog proseka za tu spremu, dok je zarada u petom stepenu čak dinar manja, iznosila je 73.201 i čak 15.226 dinara lošija od republičkog proseka, piše Demostat.

  Još je veća razlika za šesti stepen, piše u tekstu, gde spada osoblje sa višom medicinskom školom, glavne sestre ili tehničari – njihova zarada od prosečnih 85.110 dinara za čitavih 26.663 dinara je niža od paritetne plate za istu kvalifikaciju na nivou republike.

  Najzad, za zaposlene u sedmom i osmom stepenu, koje je statistika objedinila a gde spadaju lekari opšte prakse, specijalisti, subspecijalisti, doktori nauka i profesori, prosečna plata je 134.375 dinara i za 9.808 dinara je veća od republiučkog proseka za isti nivo stručnosti, piše Demostat.

  Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, objašnjava za Demostat da to što su zaradama lekari premašili prosek nije odraz visoke plate, niti su prosek „povukli“ doktori nauka jer je njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih mali. A osnovna zarada lekara je niska, najniža u regionu.

  Do takvih statističkih podataka se moglo doći samo ukoliko su za statistiku uzimane ukupne zarade jer zbog nedostatka lekara u brojnim ustanovama, da bi se održao rad, kolege imaju veliki broj dežurstava, što im uvećava primanja. Nekim političkim lobiranjem u poslednje dve godine tri puta su se dizale osnovice medicinskim sestrama i tehničarima a nisu lekarima, pa je ona došla do iznosa koji je za više od 900 dinara veći od osnovice za lekare. I kada se to pomnoži sa koeficijentom, odnos zarada je značajno poremećen. Došli smo tako do diskriminacije jednog obrazovnog profila u zdravstvu iako je svačiji posao podjednako važan a svi imamo niske plate.

  Zakon kaže da su lekari nosioci rada u zdravstvu iako mi jedni bez drugih ne možemo da fiunkcionišemo, ali poenta je da ne postoji pravi odnos zarada. Jedno od objašnjenja je da medicinske sestre odlaze u inostranstvo, a samo za poslednjih deset godina otišlo je preko 6.000 doktora medicine, nekoliko stotina doktora stomatologije i farmaceuta“, kaže Đokić za Demostat.

  Dodaje da su u Ministarstvu finansija za potvrdili, kako se navodi, da slične situacije postoje i u drugim delovima javnog sektora i da će najkasnije do novembra ove godine to biti ispravljeno.

  Ceo tekst Demostata o zaradama radnika u zdravstvu čitajte OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]