• Zid ćutanja za nerežimske medije

  Koliko često prilikom čitanja novnarskih članaka ili gledanja priloga na televiziji čujemo ili vidimo rečenicu „Postavili smo pitanja nadležnima, ali odgovor nismo dobili“?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zid ćutanja za nerežimske medije
  fFoto: Pixabay

  Nerežimski mediji se svakodnevno susreću sa ovim probelmom u svom radu. Ignorisanje novinarskih pitanja od strane političara i institucija je zajedničko funkcionerima na svim nivoima vlasti i nije im bitno što na taj način pokazuju nepoštovanje prema građanima Srbije, jer ne pita novinar u svoje ime, već u ime javnosti.

  Sa druge strane, nosioci vlasti rado govore za medije koji ne postavljaju pitanja već samo prenose njihove izjave ili postavljaju pitanja, ali ona koja su prethodno dogovrena, odnosno, naručena. Ovi mediji se, po pravilu, velikodušno nagrađuju javnim novcem dok oni koji pitaju mogu da očekuju različite pritiske.

  Kako bi profesionalno obavili posao i javnosti dostavili verodostojne informacije, nezavisni novinari se snalaze na razne načine.

  Najpoznatiji je odnos vlasti prema novinarima televizije N1. Ne samo da ne odgovaraju na njihova pitanja, već konstantno nastoje da ih diskredituju.

  Novinarka televizije N1 Vanja Đurić kaže da im nadležni ne odgovaraju čak i kad im se više puta obraćaju sa upitima.

  Mi pokušavamo da doskočimo toj situaciji, jer moramo da imamo drugu stranu priče i trudimo se da budemo profesionalni.  I to je nešto zbog čega nas vrlo često prozivaju predstavnici vlasti i zameraju nam da nemamo njihovu stranu, a sa druge strane, kada im pišemo, kada im se obraćamo, neće da govore za N1. Tako da se mi trudimo da odlazimo na konferencije za novinare koje drže institucije i predstavnici vlasti i to je jedina prilika kada mi možemo da postavimo pitanje u vezi tema koje radimo. – navela Vanja Đurić i dodala da ponekad ima izuzetaka.

  U manjim sredinama glavni izvori su u institucijama

  Manji mediji u malim sredinama su neretko nepoželjni i na događajima i na konferencijama koje organizuju vršioci vlasti. Zbog toga se u svom radu oslanjaju na svoje izvore unutar institucija.

  Novinarka IN Medije iz Inđije Verica Marinčić kaže da se vlast u Inđiji ponaša kao da novinari ne postoje.

  Niti nas pozivaju, niti obaveštavaju, niti nas priznaju kao medij. Neće da daju izjave, jedino kad baš nemaju kud onda daju izjavu i tad samo što nas ne tuku, prevrću očima. Kada sam zvala Ministrarstvo, oni su nam rekli da niko nije u obavezi da nama prosleđuje pozive na događaje. Nego da je to preporuka Ministarstva. -objasnila je Verica Marinčić situaciju u Inđiji.

  Što se tiče snalaženja za odgovore na pitanja ona kaže:

  Mi imamo tri odbornika opozicije koje zamolimo  da ih postave kao odbornička pitanja u skupštini i onda oni, kada dobiju odgovor, nama proslede.

  Ljiljana Stojanović iz Jugpress-a kaže da novinari u Leskovcu imaju sreće jer gradonačelnik voli da se slika i gotovo svakodnevno organizuje konferencije za medije, što novinari koriste da mu postave pitanja.

  Takođe, šaljemo pitanja institucijama mejlom a ako ne dobijemo odgovore, objavimo pitanja i to da nismo dobili odgovore pa su oni ukapirali da je ipak bolje da nam bar nešto odgovore. Ipak, glavni izvor su nam izvori u institucijama koji nam nešto dostave ili skrenu pažnju na neku odluku, dogadjaj ili slično za šta znaju samo ljudi koji rade u javnom sektoru. – objasnila je Ljiljana Stojanović .

  Ona je rekla i da novinari Jugpress-a redovno proveravaju sve informacije koje mogu biti skrivene na sajtu opštine.

  Slobodni novinar i poverenik NUNS-a Radoman Irić kaže da on i njegove kolege koriste sva dostupna sredstva kako bi došli do odgovora.

  Neko od kolega ima prijatelja koji je zaposlen negde, pa on tamo čačka i pita, pa tako prenesemo. Što se tiče konferencija, svako svoje zove. Iz SNS-a zovu samo njihove medije, dok ovi iz opozicije zovu sve. Na konferencijama nekad možemo da postavimo pitanje, a često nas prekinu i kažu samo vidimo se sledeći put. – otkrio nam je Radoman Irić.

  Novinar porala InfoVranjske Mihajlo Stojković smatra da bi trebalo uvesti zakonsku obavezu za gradonačelnike i visoke funkcionere da bar jednom u dve nedelje moraju da sazovu konferenciju za medije.

  Imate situaciju da većina pripadnika vladajuće partije ne želi da odgovara na novinarska pitanja kada nije konferencija za medije. – obrazložio je Mihajlo Stojković.

  Novinari u Vranju šalju zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Što je samo po sebi problem. Jer uglavnom odgovori stižu nakon nedelju dana, ili više. Pa samim tim ne možemo da proverimo informaciju kada nam je to potrebno. – naveo je on.

  Pored svih poteškoća sa kojima se susreću u svom radu, nezavisni novinari ne odustaju od profesionalnih standarda. Oni nastavljaju da traže odgovore od nadležnih i infomrišu javnost o svim dešavanjima koja su u od javnog značaja, želeli to vršioci vlasti ili ne.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]