• Žolt Sakalaš: Danas proslavljamo lepotu, posebnost i važnost svih jezika u svetu naročito u Vojvodini

  Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara kako bi se podigla svest očuvanju jezika i pisma. Prvi put je praznovan na samom isteku prošlog veka, s jakom simbolikom podsećanja i opomene da će u narednom veku, ovom u kojem smo, jezici u svetu ubrzano nestajati, a s njima će prestajati i pamćenje celih naroda. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žolt Sakalaš: Danas proslavljamo lepotu, posebnost i važnost svih jezika u svetu naročito u Vojvodini

  Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara kako bi se podigla svest očuvanju jezika i pisma. Prvi put je praznovan na samom isteku prošlog veka, s jakom simbolikom podsećanja i opomene da će u narednom veku, ovom u kojem smo, jezici u svetu ubrzano nestajati, a s njima će prestajati i pamćenje celih naroda. Jer svaki narod pamti u slikama i u rečima koje njegov jezik čini jedinstvenim, saopštila je pokrajinska vlada.

  Otuda je ovaj praznik, koji je 1999. godine ustanovila organizacija Unesko, a rezolucijom potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, neiskazivo važan za svaki narod i svakog pojedinca, kao što je maternji jezik sasvim sigurno drugo najveće bogatstvo koje stičemo, posle samog života, koji treba razumeti kao dar bez premca.

  Vuk Stefanović Кaradžić zapisao je o maternjem jeziku: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.”

  -Svaki jezik na planeti jeste vredan i valja ga čuvati, negovati i prenositi na buduća pokolenja. Poštovanjem drugih jezika, poštujemo i svoj jezik. Razumevanjem drugih naroda, razumećemo i sebe. Maternji jezik je integralna komponenta kulturnog identiteta svakog naroda, sredstvo sporazumevanja i prepoznavanja, način približavanja, ali i očuvanja različitosti, besplatan alat za uzajamno prihvatanje, za solidarnost i dijalog. Ako negde zaista postoji razvijena, visoka svest o vrednosti svakog jezika, kao temelja pojedinačnih kultura, onda je to upravo u AP Vojvodini, gde se staramo da se jezik svake nacionalne zajednice očuva i gde pazimo na pravo svakog govornika da može nesmetano da ga koristi.- kaže se u saopštenju.

  Pokrajinska Vlada dalje navodi da jezik nije samo oruđe za komunikaciju s drugima, nego je i naš put do sebe. Na jeziku sanjamo i stvaramo drugačiju, željenu stvarnost u onoj umetnosti koja počiva na rečima, književnosti pre svih, s krunom najviše manifestacije svakog jezika u pesništvu.

  -Međutim, maternji jezik je još više od toga – kako mu i ime kaže – naša spona s ljubavlju i negom bez koje ne bismo mogli preživeti, onom majčinskom.- ističe se u saopštenju.

  Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice Žolt Sakalaš ističe da se obeležavanjem Međunarodnog dana maternjeg jezika Vojvodina pridružuje zemljama članicama Uneska, koje na ovaj način, u ovaj dan, promovišu kulturnu raznolikost i višejezičnost. Zato danas proslavljamo lepotu, posebnost i važnost svih jezika u svetu, a naročito u našoj Vojvodini.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina