• Zrenjanin: Grad ima nameru da zatvori školu, zaposleni uznemireni i zabrinuti

  Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ iz Zrenjanina od naredne školske godine mogla bi da prestane sa radom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjanin: Grad ima nameru da zatvori školu, zaposleni uznemireni i zabrinuti
  Foto: Zrenjaninski.com

  Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ je, naime, prošle nedelje dobila dopis koji je potpisao gradonačelnik Simo Salapura, a u kome se navodi da Gradska uprava nije saglasna sa planom upisa učenika u prvi razred srednje škole po obrazovnim profilima, piše portal Zrenjaninski.

  „Stav i interes grada je da se u školskoj 2024/2025. godini u školi „Uroš Predić“ ne obavi upis učenika. Dajemo saglasnost da se predviđeni obrazovni profili preraspodele po predviđenom rasporedu i podnetim zahtevima u Tehničku školu, Medicinsku školu i Srednju poljoprivrednu školu“, navodi se u ovom dopisu.

  Ovim povodom reagovao je direktor Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ Jugoslav Bogdanović, koji je uputio dopis Ministarstvu prosvete i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. On je u dopisu naveo da rastakati ovakvu školu nije ni dobro ni pametno ni racionalno.

  – Ostavljati ovde prilagođen prostor i opremu, koja je potrebna nama, a stvarati nove i neophodne uslove za verifikaciju i realizaciju nastave naših profila u drugim školama, nije ni racionalno niti logično. Čitamo iz dokumenta u prilogu da postoji elaborat o opravdanosti izmene Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola u AP Vojvodini, u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin. Mi o tom dokumentu ništa ne znamo, niti smo bili konsultovani u toku njegove izrade – istakao je Bogdanović u dopisu i dodao da su zaposleni u školi s razlogom uznemireni i zabrinuti jer ne znaju šta će biti s njima.

   Bogdanović napominje da, ako je razlog svega ovoga problem sa kojim se susrela susedna Tehnička škola, sigurno postoji bolje i kratkoročno i dugoročno rešenje od planiranog.

   Deo nastave Tehničke škole od 1. septembra prošle godine odvija se u prostoru susedne Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“. Razlog za izmeštanje skoro 70 odsto nastave iz prostora Tehničke škole je nebezbednost dela školskog objekta montažnog tipa, koji je izgrađen pre više od pola veka.

   Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ školuje đake od 1962.

   Reagovao je i Sindikat prosvetnih radnika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“.

   – Nama je ovo neverovatno i nezamislivo. Naša škola, pod različitim nazivima, đake hemijske, prehrambene i tekstilne struke školuje od 1962. godine. Danas ima 85 zaposlenih i 300 učenika. Škola je dovoljno velika i prostrana da može da primi i naše đake i učenike susedne Tehničke škole, koja od septembra prošle godine organizuje nastavu u našem prostoru. Nije nam jasno zašto i odakle sad ideja da se naša škola ugasi, a đaci preraspodele u druge ustanove koje nemaju ni opremu, ni mašine, ni nastavni kadar. U našem objektu ima dovoljno prostora za obe škole – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Sindikata prosvetnih radnika u školi „Uroš Predić“ Milan Galić.

   Kako navodi, prema onome što su čuli, đaci bi išli u druge pomenute škole, a u njihovu, koja ima specijalizovane kabinete, mini mlekaru i pekaru, kao i tekstilne radionice, dolazili bi na praksu.

   – Zaista nam ništa nije jasno. U Gradskoj upravi se pozivaju na neki elaborat koji mi nikada nismo videli. Iako smo tražili prijem kod gradonačelnika, nismo se sreli sa njim – ističe Galić i dodaje da su o situaciji u kojoj su se našli obavestili sve nadležne institucije, ministarstvo, Pokrajinu, sindikate…

  On naglašava da zaposleni neće mirno prihvatiti odluku koja, kako navodi, niti im je jasna, niti je realna, a ni pravedna.

   Poštovaćemo zakonske odredbe i od nedelje održati štrajk upozorenja, pa redom zakonski štrajk, protest, a kao poslednja i jedina opcija biće potpuna obustava rada – najavio je Milan Galić

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina