• Žute nalepnice JKP „Komunalac“ na spomenicima pokojnika uznemirila Inđinčane

  Na pojedinim spomenicima na grobljima inđijske Opštine uključujići i sela, pojavile su nalepnice sa sadržajem koji je uznemirio građane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žute nalepnice JKP „Komunalac“ na spomenicima pokojnika uznemirila Inđinčane
  Foto: IN Medija

  Obaveštanja JKP „Komunalac“ koja su se u vidu žutih nalepnica pojavile na određenim spomenicima na inđijskim grobljima uznemirili su građane. Direktor JKP“Komunalac“ za IN Medija kaže da takva obaveštenja nisu novina a da je u pitanju popunjavanje podataka za pokretanje novog softvera. Ostali izvori iz ovog komunalnog preduzeća tvrde da je u pitanju nenamerno brisanje podataka preminulih iz baze preduzeća što se skriva od javnosti te je ovo „najbezbolniji“ način da se podaci pribave.

  -Obaveštavamo Vas da je JKP „Komunalac“ na osnovu Zakona o komunalnoj delatnosti i opštinskih Odluka preuzeo upravljanje i održavanje svih grobalja na teritoriji opštine Inđija. Nakon preuzimanja grobalja proistekla je obaveza ovog preduzeća da utvrdi tačne podatke o svim sahranjenim licima, njihovim srodnicima i grobnim mestima, koja su sahranjena na Vašem mesnom groblju. Imajući u vidu da u našoj evidenciji ne postoje podaci o korisniku ovog grobnog mesta, najljubaznije Vas molimo da u roku od pet dana OBAVEZNO lično dođete u JKP „Komunalac“, Inđija, Đorđa Vojnovića bb (srednje groblje) uvremenu od 8 do 19 sati, kako bi lično potvrdili rodbinsku povezanost sa natpisom na spome obeležju i dobili informacije o Vašim pravima i obavezama, koji proizilaze iz važećih propisa. Ukoliko se ne odazovete smatraće se da ste se odrekli grobnog mesta- piše na obaveštenju zalepljenom na spomenicima.

  Direktor preduzeća JKP „Komunalac“ Inđija za IN Medija kaže da takva obaveštenja nisu novost, prema njegovim rečima, nedavno je postavljen novi softver preko kog građani imaju mogućnost da na sajtu vide grobno mesto, spomenik i stanje računa. Za ovo je potrebno da se evidentiraju pokojnici te da su snimljena sva grobna mesta na 6 inđijskiih grobalja.

  Apelovali smo proteklih godina putem medija da se jave ljudi koji imaju pokojnike. Ukoliko se rodbina pokojnika ne javi stavljaju se u neaktivan status i uvode se u program da postoji evidencija da se nalaze na nekom groblju. – kaže Lemaić

  Iz JKP „Komunalac“ stiže i malo drugačija informacija od one koje je za IN Medija predočio direktor.

  -Zbog uvođenja novog softvera došlo je do greške, ljudski faktor, te je većina podataka o pokojnicima izbrisana. Tako da baza JKP „Komunalac“ ne sadrži potrebne podatke o pokojnicima i porodici istih. Greška je nenamerna ali je skrivena od javnosti jer pored gubitka podataka ima i finansijske štete. Ovaj način koji je odabran je jedini koji odgovara da se greška ne predstavi javnosti a da se do podataka dođe. Iz tog razloga je prošle godine ukinuta obaveza plaćanja održavanja grobalja.- objašnjavaju iz ovog preduzeća za IN Medija.

  Sa druge strane direktor Lemaić navodi da rok od pet dana koji je naveden na obaveštenju nije od presudnog  značaja jer će pokojnici biti u bazi sa onima koji „nemaju platioca na jednoj šifri“.

  -Ovo obaveštenje je poslednji pokušaj u nizu pokušaja da se do porodice pokojnika dođe i da se oni zavedu kao korisnici grobnog mesta. – objašnjava Lemaić.

  Na pitanje da li postoji drugačiji, manje morbidan način da se dođe do potrebnih podataka Lemaić za IN Medija kaže da je ovo preduzeće otvoreno za „sve predloge koji mogu pomoći da dođu do porodica koji žele da uvedu popkojnike na svoje ime“.

  Iz pokreta GrađanIN za naš portal potvrđuju informaciju da je do brisanja baze došlo ali da se o tome nije obavestila javnost i da takav odnos prema pokojnicima i porodicama koje su ostale iza njih nije pre svega ljudski.

  -Obeležavati žutim trakama(nalepnicama) spomenike pokojnika je nešto što nas automatski vraća u prošlost. Znamo koga, kako i zašto su kroz istoriju obeležavali žutom bojom. Informaciju o gubitku podataka imamo duže vreme i čekali smo reakciju nadležnih, iskreno ovakav potez nismo očekivali. Ni priznanje nije bio deo na koji smo polagali nadu, jer zašto bi se iko od njih izvinio. Sada očekujemo da javnost najzad sazna šta se krije iza ovakvih poruka na grobovima. – kaže Dragan Ignjatović iz pokreta GrađanIN.

  Softver sa bazom podataka i mogućnostima uvida u grobno mesto i račune biće pokrenut do kraja godine uveravanja su direktora JKP „Komunalac“ dok građanima ne preostaje ništa drugo nego da se prijave u ovo preduzeće kako bi njihovi pokojnici i grobna mesta imala na čijem imenu da se vode.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Gašić zakazao prvu sednicu Opštinskog veća

  Predsednik Opštine Inđija, Marko Gašić zakazao je prvu sednicu Opštinskog veća na kojoj će novi većnici dobiti svoja zaduženja za naredne četiri godine. […]

  Inđija: Subvencije za samozapošljavanje

  U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja opštine Inđija za period od 2024. do 2026. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Inđija, raspisali su javne pozive za učešće […]