• 11 godina projekta „Istočni Srem“

  Na današnji dan 2012. godine održan je sastanak predsednika opština istočnog Srema (Ruma, Irig, Pećinci, Stara Pazova i Inđija) o planovima razvoja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” čija bi realizacija trebalo da trajno reši problem vodosnabdevanja u navedenim opštinama. Međutim, projekat je i dalje ostao samo predlog. Kako su ranije za IN Medija naveli stručnjaci, slični […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  11 godina projekta „Istočni Srem“
  Projekat Istočni Srem

  Na današnji dan 2012. godine održan je sastanak predsednika opština istočnog Srema (Ruma, Irig, Pećinci, Stara Pazova i Inđija) o planovima razvoja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” čija bi realizacija trebalo da trajno reši problem vodosnabdevanja u navedenim opštinama. Međutim, projekat je i dalje ostao samo predlog. Kako su ranije za IN Medija naveli stručnjaci, slični projekti se rade godinama tako da je ovo i dalje samo početak rešavanja problema.

  Na sastanku seprtembra 2012. godine je predstavljen predlog proširenja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” na opštine Inđija, Stara Pazova i Pećinci. Osim rekonstrukcije postojećeg, iznet je predlog trase novih magistralnih cevovoda Hrtkovci-Ruma-Inđija i Hrtkovci-Pećinci-Stara Pazova-Inđija.

  Projekat proširenja regionalnog vodovoda najvećim delom bi se finansirao iz evropskih fondova u vidu bespovratnih sredstava, rečeno je tada na sastanku.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/voda-je-za-pice-oprezno-sa-kolicinom-hlora/

  Tri godine kasnije, 25. marta 2015. godine Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmatrao je predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem”.

  Javna prezentacija materijala u okviru ranog javnog uvida za izradu Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje ”Istočni Srem” održana je 3. jula 2015. godine u Rumi.

  Nakon toga, sedam godina kasnije, na sednici Skupštine AP Vojvodine, održane 22. novembra 2022. godine,  usvojen je predlog Odluke o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem“ . Odluka se odnosi na opštine Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Pećinci i deo Sremske Mitrovice.

  U Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine 2021-2035 definisano je da je prvo neophodno ukloniti divlje deponije čvrstog otpada, najpre sa prostora (zaštićene oblasti, priobalja vodotoka sa nepovoljnim hidrološkim režimom i dr) na kojima treba sprečiti njihov negativan uticaj na površinske i podzemne vode.

  Više o ovoj temi možete pročitati OVDE:

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem