• 13. Evropska noć istraživača u Srbiji – ponovno učešće Inđije nakon pauze

  Ovogodišnja, trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra i 1. oktobra, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce. Evropskoj noći istraživača nakon godinu dana pauze, vraća se i Inđija sa osnovnim i srednjim školama. Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 25 zemalja, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  13. Evropska noć istraživača u Srbiji – ponovno učešće Inđije nakon pauze

  Ovogodišnja, trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra i 1. oktobra, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce. Evropskoj noći istraživača nakon godinu dana pauze, vraća se i Inđija sa osnovnim i srednjim školama.

  Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 25 zemalja, a očekuje se da će se naučnoj avanturi širom kontinenta pridružiti više od milion posetilaca.

  Nakon dve godine koje su učinile da i ova manifestaciju bude održana u skladu sa protivpandemijskim merama, nauka ove jeseni ponovo izlazi na ulice, a naučne istraživačice i istraživači zauzeće i brojne trgove, ustanove kulture, parkove, kao i niz drugih javnih mesta,prenosi RTS.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/bez-evropske-noci-istrazivaca-u-indjiji/

  Zbog toga će glavna tema ove godine upravo biti „ulična nauka“, a sva dešavanja biće organizovana potpuno besplatno za širu publiku svih uzrasta.

  U cilju promocije nauke i približavanja naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, Evropskoj noći istraživača i ove godine pridružiće se i naša zemlja.

  Naučni program biće organizovan u sledećim gradovima: Beograd, Niš, Kragujevac, Inđija, Pirot, Pančevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

  Jedan od tematskih fokusa ove godine biće neraskidive veze nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju na to da je vrlo često i sama nauka jedna od vrsta umetnosti.

  -Mi tvrdimo da su iste veštine ključne za karijeru istraživača, a takođe i neophodne u umetnosti – navodi dr Tanja Adnađević, rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke i koordinatorka projekta ReFocusArt.

  -I umetnici i istraživači teže da vide svet na nove načine, a kada uspeju u tim poduhvatima, šira javnost stiče novu perspektivu i nova saznanja. Oba su zasnovana na procesu koji može dovesti do podsticanja upotrebe kreativnosti i kritičkog mišljenja, i preispitivanja sveta oko nas. Veštine, kao što su kreativnost, rešavanje problema i kritičko mišljenje biće od suštinskog značaja za nosioce današnjih generacija – kaže ona.

  Kroz aktivnosti projekta SciencesCool, naučnici će se truditi da ukažu na značaj nauke za svakodnevni život i kroz kombinaciju zabave i nauke razbiju brojne predrasude o istraživačkom poslu.

  -Naša osnovna ideja je da se nauka ilustruje kao motor koji pokreće društvo, pokazujući kako se naučno istraživanje prenosi iz laboratorije na gotove proizvode koje se koristi u svakodnevnom životu i ističući važnost istraživanja u borbi društva protiv brojnih prepreka u savremenom svetu – smatra dr Biljana Šljukić Paunković, vanredna profesorka Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu i koordinatorka ovog projekta.

  – U posebnom fokusu biće klimatske promene i zaštita životne sredine. Posebno ćemo naglasiti ulogu nauke u razvoju postojećih i novih obnovljivih izvora energije, na putu ka ostvarivanju ‘zelenih’ gradova i prevazilaženju pitanja klimatskih promena – zaključuje.

  Najraznovrsniji program i ove godine se priprema u Beogradu, gde će Evropska noć istraživača biti održana prvi put kroz čak tri večeri – 30. septembra, 1. i 3. oktobra.

  Nakon ispitivanja terena 2019. godine uz prve naučne korake, ovogodišnja Evropska noći istraživača prvi put će biti održana kao celovečernje druženje i u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija