• 142 deteta zaražena salmonelom iz Kindera; u Srbiji bez zaraze

  Broj prijavljenih slučajeva zaraze salmonelom iz proizvoda kompanije Ferrero dostigao je 142, pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti. Kako se navodi, najveći broj zaraženih su deca do 10 godina starosti. Svi slučajevi otkriveni su u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji, a istraga koju su na sebe preuzeli evropski regulatori i dalje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  142 deteta zaražena salmonelom iz Kindera; u Srbiji bez zaraze

  Broj prijavljenih slučajeva zaraze salmonelom iz proizvoda kompanije Ferrero dostigao je 142, pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti. Kako se navodi, najveći broj zaraženih su deca do 10 godina starosti.

  Svi slučajevi otkriveni su u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji, a istraga koju su na sebe preuzeli evropski regulatori i dalje je u toku.

  Dan nakon povlačenja pojedinih serija proizvoda “Kinder Schoko-bons” i “Kinder Happy Moments”, ta kompanija potpuno je obustavila proizvodnju u fabrici u belgijskom gradu Arlon. Ispituje se da li se bakterija mogla naći u još nekom pod proizvoda koji su izašli sa proizvodnih traka u toj fabrici. Fabrika u Arlonu proizvodi 7% ukupne količine Kinder proizvoda u svetu.

  Bez zaraze u Srbiji

  Za sada nema informacija o mogućem zaražavanju na teritoriji Srbije. Kompanija Ferrero saopštila je da pojedine serije proizvoda “Kinder Schoko-bons” i “Kinder Happy Moments” povlači iz prodaje u Srbiji iz preventivnih razloga.

  -U prethodnom periodu u Republiku Srbiju nije bilo uvoza sporne serije jaja “Kinder Suprise” koja su se našla na tržištu Velike Britanije, proizvođača čokolade Ferero proizvedenih u fabrici u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom Velike Britanije – naveli su ranije iz ministarstva poljoprivrede Srbije.

  Povučeni su proizvodi Kinder Schoko-bons i Kinder Happy Moments proizvedeni u Belgiji, sledećih serijskih brojeva:
  KINDER SCHOKOBONS 200g, L007L003
  KINDER SCHOKOBONS 46g, L293RZD-KX
  KINDER SCHOKOBONS 46g, L336RZD-MU
  KINDER SCHOKOBONS 125g, L005L03
  KINDER SCHOKOBONS 125g, L293R03
  KINDER SCHOKOBONS 125g, L302R03
  KINDER SCHOKOBONS 125g, L307R03
  KINDER SCHOKOBONS 125g, L321R03
  KINDER SCHOKOBONS 200g, L292R03
  KINDER HAPPY MOMENTS 191g, L005LWPJ

  Kako prepoznati zarazu salmonelom

  Infekcija salmonelom je bolest životinja i ljudi je u organizam najčešće unose putem hrane ili prljavih ruku, piše nova.rs i prenosi objašnenje infektologa dr Dragana Delića, kako prepoznati simptome zaraze.

  Inkubacija traje od 8 do 48 sati, a počinje visokom temperaturom i jezom ili drhtavicom. Kao simptom se javlja i povraćanje, kao i grčevi u stomaku praćeni čestim tečnim stolicama.

  Povraćanje prestaje posle prvog ili drugog dana, ali se tečne stolice nastavljaju. Broj stoilica je individualan, ali ih je uglavnom desetak. Normalizacija stanja počinje nakon 7 do 10 dana.

  Salmonela se leči prvo nadoknadom tečnost, najčešće infuzijom, na samom poeltku se uzima terapija protiv povraćanja, a potom i lekovi koji sprečavaju dijareju, objasnio je dr Delić.

  Naslovna fotografija: Suzelfe
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]