• 25 miliona državnih dinara godišnje za digitalizaciju RTV

  Radio-televizija Vojdvodine dobiće državnu pomoć od 25 miliona dinara za Projekat digitalizaciije audio-vizuelnog materijala, odlučila je Komisija za kontrolu državne pomoći, piše Nova ekonomija. Radi se o prvoj tranši pomoći, s obzirom na to da ukupan budžet za realizaciju tog projekta iznosi 95 miliona dinara, a da od ukupne sume RTV godišnje mora da izdvoji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Radio-televizija Vojdvodine dobiće državnu pomoć od 25 miliona dinara za Projekat digitalizaciije audio-vizuelnog materijala, odlučila je Komisija za kontrolu državne pomoći, piše Nova ekonomija. Radi se o prvoj tranši pomoći, s obzirom na to da ukupan budžet za realizaciju tog projekta iznosi 95 miliona dinara, a da od ukupne sume RTV godišnje mora da izdvoji 5 miloina dinara iz sopstvenih sredstava.

  U obrazloženju piše da je cilj Projekta da se spreči propadanja arhivskog materijala i ostvari mogućnosti da se arhivska građa koristi i sačuva. Navodi se i da filmska i audiovizuelna arhiva sadrži materijal proizveden u RTV od 1968. godine do danas.

  Tokom 2021. godine planira se izrada projekta, tokom 2022. godine opremanje i obuka korisnika, a tokom 2021, 2022. i 2023. godine presnimavanje i arhviranje. Nakon 2023. godine RTV nastavlja redovno arhiviranje sopstvenim sredstvima i kapacitetima, piše u obrazloženju rešenja Komisije.

  Planirane aktivnosti podrazumevaju izradu projekta arhiviranja filmskih i magnetnih medija, nabavku servera za unos digitalizovnog materijala, nabavke servera za trajni smeštaj digitalne arhive, nabavku filmskog HD skenera, nabavku sistema za trajno arhiviranje, opremanje stanica za unos materijala, kolor korekciju, restauraciju i trajno arhiviranje. U planu su i trening i obuka korisnika, pripreme arhivskog materijala za presnimavanje, organizacije unosa, čuvanja i pretrage pratećih podataka, digitalizacija, arhiviranje i pravljenje rezervne kopije…

  U rešenju se ističe i da se sredstva ne mogu koristiti za komercijalne aktivnosti RTV-a.

  Komisija navodi da je u Predlogu ugovora propisana obaveza Ministarstva kulture da obezbedi sredstva u iznosu od 25 miliona, kao i obaveza da ta sredstva moraju biti realizovana do 31. decembra 2021. godine. RTV je u obavezi da izveštaj o utrošenim sredstvima dostavi u roku od 30 dana od dana realizacije poslednje projektne aktivnosti, a najkasnije do 31. januara 2022. godine.

  Izvor: Nova ekonomija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina