• 26 godina od akcije “Oluja”

  Centralna svečanost kojom se u Hrvatskoj obeležava 26. godišnjica vojno-policijske akcije Oluja održava se danas u Kninu i to na stadionu fudbalskog kluba Dinara. Mediji prenose da je zbog epidemiološke situacije planirano prisustvo oko 1.000 zvanica na stadionu. U Hrvatskoj se „Oluja“ proslavlja kao velika pobeda, a u područjima gde žive proterani Srbi i njihovi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Centralna svečanost kojom se u Hrvatskoj obeležava 26. godišnjica vojno-policijske akcije Oluja održava se danas u Kninu i to na stadionu fudbalskog kluba Dinara. Mediji prenose da je zbog epidemiološke situacije planirano prisustvo oko 1.000 zvanica na stadionu.

  U Hrvatskoj se „Oluja“ proslavlja kao velika pobeda, a u područjima gde žive proterani Srbi i njihovi potomci obeležava se kao jedan od najvećih zločina iz tog rata za koji niko nije odgovarao.

  Kako prenosi Danas, navodeći nalaze Međunarodnog suda pravde, izveštaj UN tela i lokalnih nevladinih organizacija, operacija „Oluja“ je dovela do raseljavanja više od 200.000 Srba, pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 80 civila koji su bežali u koloni traktora i automobila, a zabeleženi su brojni slučajevi uništavanja i pljačke imovine Srba.

  Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

  Veliki progon Srba iz Hrvatske avgusta 1995. godine „preplavio“ je Srbiju do tada najvećim talasom prognanika. Većina onih koji su izbegli ili su prognani u tom periodu u Srbiju nije dobilo status izbeglica prema međunarodnim kriterijumima (međunarodne Konvencije iz 1951. i Protokola iz 1967. godine koje je ratifikovala bivša SFRJ) već status prognanih lica prema republičkim pravnim aktima (Zakon o izbeglim licima Republike Srbije).

  Izbeglički talas koji se slio na prostor Vojvodine značajnije je uticao na demografski rast stanovništva Pokrajine.

  Na prostoru Vojvodine najveći broj izbeglica popisan je na području Novog Sada (37599). Pored Novog Sada, veći broj izbeglica registrovan je u Staroj Pazovi (12582), Somboru (11912), Inđiji (10444), Rumi (9859), Subotici (9534), Pančevu (8294), Zrenjaninu (7252) i Bačkoj Palanci (5997).

  naslovna fotografija: skrinšot iz dokumentarnog filma „Pad Krajine“, Vreme film, 2007.
  ostale fotografije: Wikipedia

  Autor: IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]