• 40 godina novog talasa: Nižu se reizdanja najboljih domaćih albuma

  U zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti održana je promocija reizdanja albuma na vinilu „Odbrana i poslednji dani“ beogradskog benda Idoli. Pored članova benda Srđana Šapera i Zdenka Kolara, promociji je prisustvovala i Dina, supruga Vlade Divljana, saopštio je „Two rivers“, prenosi FoNet. Direktor „Croatia Records“ Želimir Babogredac osvrnuo se na jubilej 40 godina od izdavanja ovog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  40 godina novog talasa: Nižu se reizdanja najboljih domaćih albuma

  U zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti održana je promocija reizdanja albuma na vinilu „Odbrana i poslednji dani“ beogradskog benda Idoli. Pored članova benda Srđana Šapera i Zdenka Kolara, promociji je prisustvovala i Dina, supruga Vlade Divljana, saopštio je „Two rivers“, prenosi FoNet.

  Direktor „Croatia Records“ Želimir Babogredac osvrnuo se na jubilej 40 godina od izdavanja ovog albuma, dok su muzički kritičari Hrvoje Horvat, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić govorili o njegovom značaju, čija aktuelnost ne prestaje ni posle četiri decenije.

  Album „Odbana i poslednji dani“ proglašen je najboljim rok albumom svih vremena od strane rok kritičara sa područja bivše Jugoslavije, kao i hrvatskog izdanja magazina „Roling Stone“.

  Reizdanje ovog albuma na vinilu bilo je najprodavaniji nosač zvuka poslednjih nedelja u Hrvatskoj.

  Četiri decenije novog talasa

  „Odbrana“ koja ove godine slavi četiri desetljeća. Više puta proglavašan najboljim albumom ex-Yu rock glazbe, „Odbrana“ je obilježila ne samo osamdesete godine i novovalno vrijeme, nego i do te mjere utjecala na buduće generacije glazbenika i bendova da je sveprisutna i četiri desetljeća kasnije. Riječ je o izvanrednom materijalu koji ima iznimno važne poruke. Te poruke su aktualne i danas, što dovoljno govori o značaju albuma, ali i razdoblju tijekom kojeg je djelovao novi val na našem području. Ili kako je napisao urednik reizdanja Nikola Knežević u knjižici – „nisu možda bili pravi primjer buntovništva, ali su stvarali buku, nisu bili vođe određenog antipolitičkog pokreta, ali je njihova glazba govorila više od nekog takvog pokreta, nisu mogli dugo funkcionirati, ali su bili prototip zajedništva – bili su i ozbiljni i zabavni, bili su i spretni i smotani, bili su i frajeri i štreberi, bili su i dječaci i odrasli ljudi – bili su Idoli.“
  Croatia Records

  Reizdanje albuma objavljeno  je u junu u okviru kampanje Croatia Records povodom obeležavanja četiri decenije novog talasa.

  Prethodno su reizdati albumi Šarla akrobate, Haustora i Električnog orgazma, kao i kompilacija Paket aranžman.

  Azra ponovo na vinilu

  Croatia Records pustila je u prodaju i reaizdanje albuma grupe Azra “Ravno do dna”. Album na kome se nalazi zapis jednog od sedam koncerta koje je Azra održala u Zagrebačkom Kulušiću – onaj od 21. oktobra 1981. godine, objavljen je na tri vinila. Zanimljivo je da je od 44 pesme koliko ih je tada izvedeno, čak 11 predstavljeno publici po prvi put, uključujući i naslovnu “Ravno do dna”.

  Lider nekadašnje Azre Branimir Džoni Štulić, koji decenijama pokušava da stopira reizdanja njegove muzike tvrdeći da jedino on ima autorska prava na nju, još se nije oglasio.

  Dugogodišnji sudski proces koji je vodio protiv svog nekadašnjeg izdavača, sada nepostojećeg „Jugotona“, rezultirao je prošlogodišnjom presudom Visokog upravnog suda Hrvatske da „Croatia Records“ više ne sme da raspolaže fonogramima snimljenim pre 1993. godine, odnosno pre privatizacije bivšeg “Jugotona”.

  Iz toga proizlazi da je „Croatia Records“ punih 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada iz kataloga nekadašnjeg „Jugotona“.

  Radi se o dobro poznatim snimcima grupa: Azra, Bijelo dugme ili Novi fosili.

  Štulić je nakon saoptavanja presude procenio da mu, na ime neisplaćenih naknada, Craotia Records duguje ukupno 999 miliona evra i najavio tužbu, ali nije poznato da li je podneta.

  Štulić je na svom YouTube kanalu još 2007. godine objavio amaterski video snimak jednog od sedam koncerata iz Zagrebačkog Kulušića, ali ne onaj koji se našao na ploči „Ravno do dna“.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/dzoni-stulic-objavio-novi-album-2/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI