• 600 000 dinara mediju koji je osnovan 9 dana nakon raspisanog konkursa

  Prema odluci Komisije za ocenu medijskih projekata, dodeljeno je ukupno 25 miliona dinara iz budžeta opštine Inđija medijima koji godinama unazad dobijaju novac iz opštinskog budžeta. iako u tim medijima ne postoji informacija koja bi mogla da se okarakteriše kao javni interes. Međutim, ove godine je napravljen presedan jer je Komisija odlučila da dodeli 600 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  600 000 dinara mediju koji je osnovan 9 dana nakon raspisanog konkursa
  Foto: IN Medija

  Prema odluci Komisije za ocenu medijskih projekata, dodeljeno je ukupno 25 miliona dinara iz budžeta opštine Inđija medijima koji godinama unazad dobijaju novac iz opštinskog budžeta. iako u tim medijima ne postoji informacija koja bi mogla da se okarakteriše kao javni interes.

  Međutim, ove godine je napravljen presedan jer je Komisija odlučila da dodeli 600 hiljada dinara mediju koji je registrovan 9 dana nakon raspisanog Konkursa.

  Reč je o  portalu Kapital info, čiji je urednik Dejan Tepavac. Izdavač portala je istoimeno udruženje koje je osnovano 17 marta ove godine dok je kao medij, portal  registrovan 18. maja. Dva dana nakon registracije, Kapital info je na adresu opštine Inđija, Odeljenje za društvene delatnosti, poslao predlog projekta „Upoznajte Inđiju, grad sporta, kulture, privrede i turizma„.

  Mediji: foto Pixabay

  Procenjena vrednost ovog medijskog projekta je iznosila 1.231.994 dinara, s tim što bi Kapital info finansirao 531.994 dinara dok bi ostatak od 700 hiljada finansirali građani Inđije preko lokalnog budžeta. Projektom je predviđeno 630 medijskih sadržaja.

  U obrazloženju Komisije se navodi da ovaj projekta, između ostalog, dopinosi „medijskog pluralizma, razvoju ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju.

  Na sajtu Kapital info, ne postoji impressum niti podaci o vlasništvu ili ko čini redakciju dok su objavljene vesti uglavnom preuzete sa zvaničnih sajtova kako opštine Inđija tako i drugih lokalnih samouprava. Inače, Zakon o javnom informisanju i medijima nalaže obavezno objavljivanje osnovnih podataka o mediju, odnosno impresuma.

  Opština Inđija podržala je i lokalne medije poput Inđijske panorame, Srđana Budisavljevića sa 1 550 000 dinara dok je Marija Balabanović preko Infocyber i Dron Srbija dobila ukupno 1 750 000 diinara.

  Udruženju MAT čiji je zastupnik bila narodna poslanica SNS-a Radmila Mitrović je dodeljeno milion dinara.

  Sremske novine iz Sremske Mirtovice su i ove godine prošle na konkusu na kojem im je dodeljeno 1,2 miliona dinara. Mediju iz Rume, televiziji Fruška gora dodeljeno je 850 hiljada dinara.

  Kada je reč o beogradskim medijima, produkciji Divelion je dodeljeno 700 hiljada dinara dok je SOS kanalu iz opštinskog budžeta dodeljeno 300 000 dinara.

  Aleksandar Vinčić i ove godine rekorder

  Od 25 miliona dinara koliko je dodeljeno medijima pola novca otišlo je na medije koji su u vlasništvu Aleksandra VInčića. Tako su Sremska televizija i Radio televizija Inđija dobili po 6 miliona dinara, ukupno 12 miliona.

  Novosadskim medijima dodeljeno 4,3 miliona dinara

  Nakon konkursa, novac je iz opštinskog budžeta dodeljen  između ostalog i Novasadskoj televiziji i to 2,5 miliona dinara kao i udruženju „Putevi prirode, čije je sedište takođe u Novom Sadu a zakonski zastupnik Nikola Savić iz Subotice. Pomenuto udruženje mediji dovode u vezu sa Vladanom Stefanovićem, vlasnikom Televizije Subotica.

  Stefanović je samo u jednoj godini dobio 44 miliona na konkursima za svoje medije(TV, ’V Production’, Radio Subotica, Magazin ’Dan)

  Od opštine Inđija nakon konkursa je udruženju „Putevi prirode“ dodeljeno pola miliona dinara.

  „Fabrika slova“ iz Novog Sada je dobila 450 hiljada dinara dok je takođe novosadskom udruženju “ DVP DIGITAL“ dodeljeno 850 hiljada dinara.

  M. Blečić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-na-svakih-2000-stanovnika-po-jedan-medijski-portal/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika