• 69. rođendan prve ploče PGP RTB

  Prva gramofonska ploča pod brendom PGP RTB objavljena je na današnji dan pre 69 godina. U pitanju je prva ploča tada perspektivnog pevača Đorđa Marjanovića po imenu „Muzika za igru“ na kojoj se našao i jedan od najvećih jugoslovenskih hitova „Zvižduk u osam“. Ploča je objavljena 30. oktobra 1952. godine, na Marjanovićev 21. rođendan. Album […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  69. rođendan prve ploče PGP RTB

  Prva gramofonska ploča pod brendom PGP RTB objavljena je na današnji dan pre 69 godina.

  U pitanju je prva ploča tada perspektivnog pevača Đorđa Marjanovića po imenu „Muzika za igru“ na kojoj se našao i jedan od najvećih jugoslovenskih hitova „Zvižduk u osam“.

  Ploča je objavljena 30. oktobra 1952. godine, na Marjanovićev 21. rođendan.

  Album je prodat u 11.000 primeraka, u vreme kada u zemlji nije bilo više od 20.000 gramofona.

  Ipak , ovo nije prva ploča koju će beogradski PGP objaviti. Godinu dana ranije, Radio Beograd je nabavio dve prese za izradu gramofonskih ploča, kako bi sačuvao snimke sa magnetofonskih traka. Prvih petnaestak gramofonskih ploča, sa 78 obrtaja u minuti i trajanjem od 3 minute po strani, izrađeno je 1952. godine, a na etiketi je stajao natpis JUGODISK. Tek 30. oktobra pojavljuje se prva ploča pod brendom PGP RTB.

  Pored toga što je danas 69. rođendan od prve ploče PGP RTB, ujedno je i 90 godina od rođenja pevača koji je tu ploču objavio Đorđa Marjanovića.

  Marjanović je preminuo 15. maja 2021. godine od posledica zaražavanja virusom korona, šest meseci pre svog 90 rođendana.

  prva vinilna ploča PGP RTB objavljena 30.10.1952.

  Prve gramofonske ploče sa muzikom snimljenom u Srbiji datiraju iz 1903. godine. Radi se o četiri male ploče, prečnika 17 centimetara, koje su snimljene u Beogradu, a potom štampane u Londonu.

  Na jednoj Čiča Ilija Stanojević bez pratnje izvodi narodnu pesmu “Rakito mori”, na drugoj “Sojku devojku“. O još dve ploče koje su tada snimljene nema pouzdanih informacija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Muzika