• 77. godina od proboja Sremskog fronta

  U Adaševcima kod Šida, polaganjem venaca i odavanjem pošte nastradalima, biće obeležena 77. godišnjica proboja Sremskog fronta, bitke koja je označila okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Tokom 175 dana borbi poginulo je oko 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen. Sremski […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  77. godina od proboja Sremskog fronta

  U Adaševcima kod Šida, polaganjem venaca i odavanjem pošte nastradalima, biće obeležena 77. godišnjica proboja Sremskog fronta, bitke koja je označila okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

  Tokom 175 dana borbi poginulo je oko 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

  Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, Drugog svetskog rata. U rovovskim borbama, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

  Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema. 

  Proboj Sremskog fronta je počeo u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije prvog ešalona i za kratko vreme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

  Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

  Sovjetska Crvena armija izgubila je 1.100 vojnika, bugarska Narodna armija 623 i brigada „Italija“ 163 borca, dok je na strani neprijatelja poginulo oko 30.000 vojnika.

  Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica dospelo do Trsta i Karavanki. 

  Ceremoniji obeležavanja 77. godišnjice proboja Sremskog fronta, prisustvovaće predstavnici Vojske Srbije, preživeli učesnici, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, predstavnici Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja okruženja., kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]