• Ako se poštuje uredba: Brnabić ima šest meseci da se iseli iz vile u kojoj je živela Jovanka Broz

  Bivša premijerka, a buduća predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić morala bi da napusti vilu u kojoj stanuje, a koja je nekada pripadala Jovanki Broz.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ako se poštuje uredba: Brnabić ima šest meseci da se iseli iz vile u kojoj je živela Jovanka Broz
  Foto: 021.rs

  Ukoliko bude po zakonu, ima rok od šest meseci da se iseli, piše danas Nova.rs.

   Nakon što bude i zvanično izabrana za novu predsednicu Skupštine Srbije, što se može očekivati u ponedeljak, za kada je zakazano zasedanje parlamenta, Brnabić bi trebalo da napusti vilu od 750 kvadrata na Dedinju.

  Naime, prema važećoj Uredbi, ova vila u koju se Brnabić uselila 2020. godine, ima status rezidencijalnog objekta, a kako piše u pomenutom dokumentu, tu mogu živeti predsednik države i predsednik vlade.

   

  U kom roku bi Brnabić morala da se iseli?

   Obično se funkcionerima koji žive u državnim vilama daje rok od šest meseci da iz njih izađu, piše Nova.rs.

  Taj objekat na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živela Titova udovica Jovanka Broz, decenijama je propadao. Iako je bila najavljena prodaja, zbog izuzetno velikih troškova rekonstrukcije, godinu dana pre reizbora Ane Brnabić na mesto premijerke, započelo je njegovo renoviranje.

   Svaki delić fasade, krova, stolarije je pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, i okolne trotoare. Koliko je potrošeno na njenu rekonstrukciju je tajna. U medijima su se pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

   Da bi Brnabić uopšte mogla da boravi u vili moralo je da dođe do promene Uredbe, koju je lično potpisala aktuelna premijerka.

  Prema do tada važećoj Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, objekat na Dedinju je imao status „reprezentativne zgrade koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju“.

   Po izboru nove Vlade, međutim, Uredba je promenjena, a vila na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića postala je rezidencija, odnosno mesto za boravak premijera i predsednika države. Time su ispunjeni i pravni uslovi da se u taj velelepni objekat useli Ana Brnabić sa članovima svoje porodice.

   U svom vlasništvu Brnabić već ima stan na Dedinju, površine od čak 328 kvadrata. Pre nego što se preselila u vilu, ona je govorila da ona o selidbi ne odlučuje.

   

  A može i kao Nikolić

  U slučaju da ipak poželi da ostane u ovom objektu, ne treba isključiti ni mogućnost da se pribegne receptu koji je primenjen u slučaju Tomislava Nikolića, koji formalno obavlja funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, i promeni važeći propis.

   Nikolić je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata Nikolić se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

   Tako je objekat u Užičkoj 23 koji imao status rezidencije za predsednika države određen „za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinomi (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija