• Aleksandra Marić (Građanin): Sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast

  „Naš predlog je nezavisni i stručni gradski urbanista, kako bi se gradnja unapred planirala, za razliku od dosadašnjeg načina rada u kome je vladao haos, bez reda i plana i u kome je finansijski momenat igrao ključnu ulog“ poručuju iz pokreta Građanin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Aleksandra Marić (Građanin): Sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast
  Foto: Građanin

   

  Aleksandra Marić članica pokreta saopštila je da  sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast i da se zanemaruju potrebe građana.

  Inđija nema glavnog urbanistu a gde i kako se gradi odlučuje predsednik Opštine, koji je inače pravnik po struci. Sadašnji način gradnje vodi Inđiju u propast, zanemaruju se potpuno potrebe građana Zelenila je sve manje, dečijih igrališta gotovo da nemamo, trotoari su loši i pri svakoj jačoj kiši izloženi smo poplavama. Nemamo biciklističkih staza, nedostaje jedna velika garaža i posledica svega je kolaps u saobračaju. – kaže Aleksandra Marić.

  Ona navodi da je  Zakonom o planiranju i izgradnji propisano da lokalna samouprava može predvideti aktom o unutrašnjoj organizaciji osnivanje organizacione jedinice glavnog urbaniste, odrediti mu delokrug rada i sva značajna pitanja. Smatramo da je ovo izuzetno važno pitanje, kojim se opštinska uprava ne bavi, poručuju iz Građanina.

  Kako ćemo rešiti urbanistički haos? Za početak, imenovaćemo glavnog urbanistu koji će nadzirati kako se Inđija razvija, po meri građana a ne investitora.  Glavni urbanista biće imenovan putem javnog konkursa, na period od četiri godiine Dakle, neće ga postavljati ni jedna politička partija već će kriterijum za njegov izbor biti znanje i stručnost. Na taj način, on će biti nezavistan i lišen političkog uticaja što je i najvažnije. – zaključila je članica Aleksandra Marić.  

  Iz pokreta Građanin kažu da su stanovnici Inđije svedoci neselektivne gradnje, gde se generalni urbanistički plan Inđije menja vrlo često, i to isključivo prema potrebama investitora, a glavni kriterijumi su politička podobnost uz značajno finansijsko podmazivanje.

  Tom prilikom potpuno se zanemaruju infrastrukturne mogućnosti, kao i potrebe za zelenilom, a da ne pričamo o tome da se grade potpuno različiti stilovi, nekarakteristični za našu opštinu. – navode.

  Posledica svega toga, kažu,  jeste da voda nema kuda da ode, da posle svake kiše imamo poplave u strogom centru Inđije, kao i u drugim delovima, što opet prouzrokuje lošiji kvalitet vode, za koju je pitanje da li ispunjava standarde i za tehničku vodu, kao i druge probleme u vidu nedostatka parkinga, gužve u saobraćaju, malo mesta za pešake, nedostatku biciklističkih staza, posebno o zanemarivanju potreba lica sa invaliditetom, te nedostatka parkova, igrališta za decu.

  Sve nam se svelo na beton. – tvrde u pokretu Građanin.

  Navedeno ukazuje da naša opština nema domaćina koji bi brinuo o svojoj kući i vodio računa šta će ostaviti svojoj deci.Problem se može rešiti i rešenje je upravo u glavnom urbanisti, kažu članovi pokreta Građanin.

  Osnivanje ove organizacije bi uvela kakav takav red u stanje opšteg urbanističkog haosa u kome se trenutno nalazimo i dovela do boljeg planiranja gradnje u budućnosti, prvenstveno vodeći računa o interesima građana, a ne investitora. – zaključuju u pokretu Građanin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika