• ANEM: Jučerašnji incident je kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti Verice Marinčić

  Nastavljaju se osude jučerašnjeg napada na novinarku inđijskog portala IN Medija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ANEM: Jučerašnji incident je kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti Verice Marinčić

  Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje ponašanje radnika obezbeđenja Opštine Inđija prema novinarki Verici Marinčić.

  Jučerašnji incident ANEM karakteriše kao kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti Verice Marinčić.

  Godinama unazad ona je izložena različitim napadima. Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motocikla, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima preko društvenih mreža. – saopštava ANEM.

  Inđijski nezavisni medij – IN Medija, za koji radi Verica Marinčić, već je ranije ukazivao na problem nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima od strane vlasti u Inđiji koja ih ne poziva na događaje koji organizuje lokalna samouprava.

  Ovakav neprijateljski stav je očito kulminirao incidentom koji je zabeležen kamerom i koji razgolićuje nepotvoreno nasilje i mržnju prema neistomišljenicima koje je očito personifikovala novinarka Verica Marinčić. – ističe se u saopštenju Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

  ANEM ocenjuje da se jučerašnji čin radnika obezbeđenja ne može pravdati njegovim neznanjem niti odsustvom jasnih smernica kako se može i mora ophoditi prema medijskim radnicima.

  Ovaj nepatvoreni gest nasilja pred kamerama očito ima podršku u samom vrhu opštine Inđija koja ovim dokazuje da nije slučajno da je novinarka Verica Marinčić već godinama suočena sa problemima koji proističu iz ugrožavanja njene elementarne bezbednosti.- piše u saopštenju.

   Kako se navodi, izostanak jasne osude nasilja u Inđiji od strane relevantnih državnih institucija predstavljaće „davanje saglasnosti za ista ili slična ponašanja prema novinarima a posebno novinarkama koje su po osnovu rodne pripadnosti već izložene dodatnim pretnjama“.

  Verici Marinčić i svim novinarima i novinarkama mora se omogućiti da rade svoj posao. Istovremeno, svima onima koji ih u tome sprečavaju, predstavnici države na svim nivoima vlasti moraju poslati nedvosmislenu poruku kroz osudu ovog čina i sankcionisanje vinovnika i drugih neposredno odgovornih lica. – zaključuje ANEM.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]