• Apatin, Inđija, Ljig – „crne tačke“ za bezbednost

  U poslednjih 10 godina, sto dvadeset šestoro dece je izgubilo život u nesrećama. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je za RTS da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, a dvoje dece je izgubilo život. Često se dešavaju udesi na putu do škole. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Apatin, Inđija, Ljig – „crne tačke“ za bezbednost

  U poslednjih 10 godina, sto dvadeset šestoro dece je izgubilo život u nesrećama. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je za RTS da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, a dvoje dece je izgubilo život.

  Često se dešavaju udesi na putu do škole. Zbog toga su se na zajedničkom zadatku našli ljudi iz Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva saobraćaja i to samo sa jednim ciljem: da nijedno dete ne pogine u saobraćaju.

  Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, dvoje dece je izgubilo život.

  Dodaje da se saobraćajne nezgode ne dešavaju toliko često u zonama škola.

  Poslednjih godina smo uradili mnogo na uređenju same zone škola. Za sve vozače važi pravilo da je u naselju, u zoni škole, ograničenje brzine 30 kilometara na sat, zone škola se posebno obeležavaju. Lokalane samouprave i državni upravljač puta su dosta uradili na tome da se zone škole urede i da se skrene pažnja. –  rekao je Stamatović.

  Statistika u poslednjih deset godina

  U poslednjih 10 godina u Srbiji je sto dvadeset šestoro dece izgubilo život u nesrećama.

  – Imamo definisani trend smanjenja stradanja dece: 2001. je pedesetoro dece u jednoj godini izubilo život, od 2001. do 2010. prosek godišnjeg stradanja dece je 36 – toliko je dece svake godine gubilo život– ukazao je Stamatović.

  Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala forum gde dolaze predstavnici 161 lokalne samouprave i zajedno sa MUP-om, ministarstvima prosvete i saobraćaja, „Putevima Srbije“ i razgovara se o temi unapređenja bezbednosti saobraćaja kako nam deca ne bi stradala.

  Ove godine treba da donesemo nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, koja će definisati ciljeve do 2030. godine, a jedan od njih da deca ne stradaju. –  precizirao je Stamatović.

  Donošenjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i zakonskih odredbi deca će biti bezbednija, dodao je on.

  Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine meri indikatore ponašanja u saobraćaju, koliko se koriste sigurnosni pojas i dečje sedište, koliko su određene kategorije ugrožene u određenim opštinama i regionima.

  „Crne tačke“ gde su deca najugroženija su Apatin, Inđija, Ljig, izneo je on podatak.

  – Statistika pokazuje gde je određeno stradanje, na koji način stradaju kako bismo mogli da unapredimo, opredelimo mere koje će unaprediti stanje bezbednosti saobraćaja. – rekao je Stamatović za RTS.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija