Apatin, Inđija, Ljig – „crne tačke“ za bezbednost

U poslednjih 10 godina, sto dvadeset šestoro dece je izgubilo život u nesrećama. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je za RTS da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, a dvoje dece je izgubilo život. Često se dešavaju udesi na putu do škole. […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Apatin, Inđija, Ljig – „crne tačke“ za bezbednost

U poslednjih 10 godina, sto dvadeset šestoro dece je izgubilo život u nesrećama. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je za RTS da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, a dvoje dece je izgubilo život.

Često se dešavaju udesi na putu do škole. Zbog toga su se na zajedničkom zadatku našli ljudi iz Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP-a, Ministarstva prosvete i Ministarstva saobraćaja i to samo sa jednim ciljem: da nijedno dete ne pogine u saobraćaju.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je od 1. septembra 110 najmlađih povređeno u saobraćajnim nezgodama, devetoro je dobilo teške telesne povrede, dvoje dece je izgubilo život.

Dodaje da se saobraćajne nezgode ne dešavaju toliko često u zonama škola.

Poslednjih godina smo uradili mnogo na uređenju same zone škola. Za sve vozače važi pravilo da je u naselju, u zoni škole, ograničenje brzine 30 kilometara na sat, zone škola se posebno obeležavaju. Lokalane samouprave i državni upravljač puta su dosta uradili na tome da se zone škole urede i da se skrene pažnja. –  rekao je Stamatović.

Statistika u poslednjih deset godina

U poslednjih 10 godina u Srbiji je sto dvadeset šestoro dece izgubilo život u nesrećama.

– Imamo definisani trend smanjenja stradanja dece: 2001. je pedesetoro dece u jednoj godini izubilo život, od 2001. do 2010. prosek godišnjeg stradanja dece je 36 – toliko je dece svake godine gubilo život– ukazao je Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala forum gde dolaze predstavnici 161 lokalne samouprave i zajedno sa MUP-om, ministarstvima prosvete i saobraćaja, „Putevima Srbije“ i razgovara se o temi unapređenja bezbednosti saobraćaja kako nam deca ne bi stradala.

Ove godine treba da donesemo nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, koja će definisati ciljeve do 2030. godine, a jedan od njih da deca ne stradaju. –  precizirao je Stamatović.

Donošenjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i zakonskih odredbi deca će biti bezbednija, dodao je on.

Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine meri indikatore ponašanja u saobraćaju, koliko se koriste sigurnosni pojas i dečje sedište, koliko su određene kategorije ugrožene u određenim opštinama i regionima.

„Crne tačke“ gde su deca najugroženija su Apatin, Inđija, Ljig, izneo je on podatak.

– Statistika pokazuje gde je određeno stradanje, na koji način stradaju kako bismo mogli da unapredimo, opredelimo mere koje će unaprediti stanje bezbednosti saobraćaja. – rekao je Stamatović za RTS.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Inđija: Novac za kupovinu kuće na selu za još jednu inđijsku porodicu

U Ministarstvu za brigu o selu još jedna porodica iz Inđije potpisala je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuće sa okućnicom za mlade bračne parove, gde su prisustvovali pomoćnik predsednika inđijske opštine Živan Živanović i direktorka Agencije za ruralni razvoj Ivana Peović-Ševrt, saopštila je lokalna samouprava.

Ješić i Jovanović noćna mora za lokalnu vlast

Nekadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić i mladi odbornik Strahinja Jovanosvić najveća su „pretnja“ u očima lokalne vlasti na predstojećim lokalnim izborima koji Inđiju očekuju 2024. godine. Nakon rezultata ankete koja je vršena među građanima Inđije lokalna vlast se svim snagama usmerila na diskreditovanje Ješića i Jovanovića.

Krčedinci opet bez vode i objašnjenja

Mesna zajednica Krčedin je na svom Fejsbuk nalogu obavestila meštane o prekidu vodosnabdevanja u periodu od 7 do 17 sati ali nakon isteka predviđenog vremena niko se nije oglasio o razlozima i eventualnim terminima kada će voda doći.

Čortanovci: Meštani priželjkuju zbor građana, Savet Mesne zajednice ćuti

Čortanovčani se ne obaziru na komentar predsednika opštine Inđija da nije realno očekivati povratak železničke stanice tom selu kao i da peticija nije pokrenuta od strane meštana nego od pojedinaca koji su „protiv svega“. Zanemarivši izjave prvog čoveka Inđije pokrenuli su anketu u kojoj se meštani izjašnjavaju o održavanju zbora građana.