• Apelacioni sud objasnio zašto je presudu za Ćuruviju objavio nakon deset meseci

  Presuda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije objavljena je 2. februara ove godine, skoro deset meseci pošto je doneta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Apelacioni sud objasnio zašto je presudu za Ćuruviju objavio nakon deset meseci
  Foto: IN Medija

  Kako je rečeno za Danas u Apelacionom sudu u Beogradu, to je urađeno zbog toga što je tek tada pismeni otpravak presude ekspedovan iz suda.

  Do tada, postupak je bio u nejavnom delu i nikome, sem članova veća, sadržina donete presude nije bila poznata. – rečeno je iz Apelacionog suda za Danas.

  Ekspedovanje presude podrazumeva da se napisana presuda iz pisarnice pošalje prvostepenom sudskom veću, koje ga onda šalje dalje strankama u postupku.

  Osim samog sadržaja presude, kojim su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobođeni krivice, kontroverze je izazvao i rok koji je sudu bio potreban da presudu objavi.

  Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda, veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal je presudu donelo 19. aprila 2023. godine posle održanog pretresa. Saopštenje o presudi je na sajtu suda objavljeno 2. februara 2024. godine. Iz Apelacionog suda nisu pojasnili iz kog razloga je bilo potrebno deset meseci da se presuda pošalje prvostepenom sudu.

  Više sudija sa kojima je Danas razgovarao, protok vremena između donošenja odluke i ekspedovanja presude označili su kao „neuobičajeno dugim“ uz opasku da ne mogu da znaju detalje zbog kojih je to toliko trajalo.

  Dodali su da nema ničega nezakonitog u toliko dugačkom roku, ali da je za produženje roka za izradu presude potrebno tražiti dozvolu predsednika suda.

  Protest ispred Apelacionog suda, foto: IN Medija

   

  Kako se piše i objavljuje presuda?

  Procedura pred Apelacionim sudom nalaže da najpre veće, koje je u slučaju Ćuruvija brojalo pet članova, na sednici raspravlja o odluci. Potom veće glasa i sastavlja se zapisnik.

  Nakon što se donese odluka, sudija izvestilac počinje da radi na pisanju presude. Po završetku, sudija izvestilac daje presudu predsedniku veća koji je potpisuje. Tek onda se presuda šalje u pisarnicu, pa dalje prvostepenom veću.

  Saopštenje povodom presude u slučaju Ćuruvija je objavljeno na sajtu suda u petak 2. februara u popodnevnim časovima. Kako su naveli iz suda, saopštenja povodom donetih odluka objavljuju na internet stranici suda svakog petka.

  Odluka da se odluke objavljuju petkom je doneta nakon konsultacija sa predstavnicima sredstava javnog informisanja koji su obavestili predstavnike Apelacionog suda da bi bilo korisno odluke objavljivati petkom imajući u vidu da novinari koji prate hroniku, uglavnom, tim danima nemaju dovoljno materijala za pisanje te bi na taj način bili u mogućnosti da imaju tekstove i vikendom. Takođe, u predmetima koji izazivaju veliko interesovanje javnosti odluke se objavljuju i drugim danima, čim prvostepeni sud primi odluku Apelacionog suda, naveli su iz suda napominjući da pitanje kada će saopštenje biti objavljeno nije regulisano važećim propisima, s tim što sud može izdati saopštenje tek kada je odluka ekspedovana iz suda jer se tada smatra javnom. – naveli su iz Apelacionog suda.

  Foto: IN Medija

  Činjenica da je saopštenje objavljeno deset meseci nakon donete presude otvorilo je spekulacije da je sud taktički odugovlačio kako presuda ne bi imala političke posledice.

  Mesecima unazad predstavnici medijskih udruženja su upozoravali da je doneta oslobađajuća presuda.

  Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu i četvoricu okrivljenih oslobodio krivice za ubistvo Slavka Ćuruvije. Odluku je donelo veće kojem je predsedavala sudija Nada Hadži Perić. Sudija izvestilac je bila sudija Vesna Petrović, a članovi Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]