BAFTA: „Moć psa“ je najbolji film, a najbolji glumac – Vil Smit

Nagradu Britanske akademije za film i televiziju BAFTA za najbolji film dobio je film „Moć psa“ (The Power of the Dog), rediteljke Džejn Kempion, piše RTS. Džejn Kempion je dobila nagradu za najbolju režiju psihološke drame Moć psa, u kojoj glavnu ulogu tumači Benedikt Kamberbač. Najboljom glumicom proglašena je Džoana Skanlan za ulogu u filmu […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
BAFTA: „Moć psa“ je najbolji film, a najbolji glumac – Vil Smit

Nagradu Britanske akademije za film i televiziju BAFTA za najbolji film dobio je film „Moć psa“ (The Power of the Dog), rediteljke Džejn Kempion, piše RTS.

Džejn Kempion je dobila nagradu za najbolju režiju psihološke drame Moć psa, u kojoj glavnu ulogu tumači Benedikt Kamberbač.

Najboljom glumicom proglašena je Džoana Skanlan za ulogu u filmu Posle ljubavi (After Love), a za najboljeg glumca nagrađen je Vil Smit za ulogu u filmu Kralj Ričard (King Richard).

Priznanje za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju Sommer of Soul, dok je Encanto najbolji animirani film.

BAFTA priznanje za najbolje odigranu sporednu ulogu pripalo je glumici Arijani Deboz u filmu Priča sa zapadne strane (West Side Story). Isti film je nagrađen za kasting.

Ekipa filma Oči Tami Fej (The Eyes of Tammy Faye) nagrađena je za rad na mejk-apu i frizuri.

Najbolju sporednu mušku ulogu odigrao je Troj Kocur u filmu Koda (CODA), koji je dobio i priznanje za najbolji adaptirani scenario.

Licorice Pizza je ostvarenje sa nagradom za najbolji originalni scenario (Pol Tomas Anderson).

Priznanje za najbolju montažu pripalo je filmu o Džejmsu Bondu Nema vremena za umiranje.

Nagradu za najbolji kostim dobila je Dženi Bevan koja je radila na filmu Kruela. Belfast je najbolje ostvarenje van granica Engleske.

Najboljim filmom van engleskog govornog područja proglašen je Vozi moj auto, japanskog reditelja Rajasuke Hamgučija.

Za najboljeg debitanta proglašen je Džejms Semjuel i njegovu rolu u vesternu The Harder They Fall, a za Zvezdu u usponu – Lašana Linč.

Nagradu za specijalne vizuelne efekte, najbolji zvuk i za najbolju kinematografiju dobio je američki naučnofantastični film Dina (Dune).

Ceremonija 75. dodele nagrada održana je u Londonu, u koncertnoj dvorani Rojal Albert.

Najveći broj nominacija imali su filmovi Dina (11), zatim Moć psa (8) i Belfast (6).

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata, Američkog udruženja reditelja i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnu nagradu – Oskar koji se ove godine dodeljuje 27. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije nakon Drugog svetskog rata.

Fotografije: BAFTA
IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]