• Balint Juhas novi predsednik Skupštine Vojvodine

  Balint Juhas (Savez vojvođanskih Mađara), novi predsednik Skupštine Vojvodine, najavljuje formiranje Pokrajinske vlade u roku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Balint Juhas novi predsednik Skupštine Vojvodine
  Foto: 021.rs

  Kako kaže Juhas, a prenosi 021.rs, to će najverovatnije biti posle praznika, odnosno do 9. maja.

  Juhas ističe da je počastvovan što je na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine izabran za predsednika.

  To je čast, ali i teret i odgovornost. Nadam se da ću potvrditi poverenje poslanika, pre svega građana Autonomne pokrajine, a među njima i pripadnika mađarske nacionalne manjine. – naglašava on.

  Juhas dodaje da je srećan što su se u deo skupštinskog rada koji se odnosi na skupštinske odbore, uključile sve poslaničke grupe, pa i opozicione.

  Ipak, osećam nezadovoljstvo što je prekinuta tradicija da svaka grupa kojoj po matematičkom principu pripada mesto potpredsednika nije predložila kandidate. To malo ruši ugled ovog doma koji zajedno treba da čuvamo, ali politička odluka treba da se poštuje i svako snosi odgovornost za svoje odluke. – navodi Juhas a prenosi 021.rs.

  Na pitanje novinara 021.rs, da li se može očekivati da se ukoliko se poslanici iz poslaničkih grupa koje su nastale iz liste Srbija protiv nasilja predomisle izmeni sastav potpredsednika Skupštine, Juhas odgovara da će ono što je dogovoreno na prvoj sednici biti poštovano do kraja mandata.

  Oni su dobili dodatni rok i vreme za pauzu i razmišljanje. Mi smo sa nezadovoljstvom prihvatili njihovu odluku. Tela su već formirana, tako ćemo nastaviti i završiti rad. – kaže predsednik vojvođanskog parlamenta.

  Juhas ocenjuje da je dvomesečna pauza u održavanju konstitutivne sednice bila u skladu sa poslovnikom, kao i da su predstavnici opozicionih poslaničkih grupa obavešteni i o datumu, terminu i temama.

  Za izbor Balinta Juhasa na ovu funkciju glasao je 81 poslanik. Za potpredsednike su izabrana tri poslanika iz redova Srpske napredne stranke. Reč je o Damiru Zobenici, Aleksandri Maletić i Nemanji Zavišiću.

  Četvrti potpredsednik je Boris Novaković iz Socijalističke partije Srbije.

  Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, danas pre sednice ponovio je stav da opozicija neće predložiti potpredsednike.

  Nećemo na taj način legitimizovati rad ove skupštine. Izrazito odbijamo fingiranje demokratičnosti skupštine. – istakao je Jovović ispred opozicionih poslaničkih grupa koje su nastale iz koalicije „Srbija protiv nasilja“.

  Za generalnu sekretarku Skupštine Vojvodine ponovo je imenovana Sandra Stojković. Ona je na toj poziciji bila i u prošlom sazivu.

  Podsetimo, konstiutivna sednica počela je 9. februara, a na nastavak se čekalo više od dva meseca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Aurora Borelis zabeležena i iznad Bačke Topole

  Planeta Zemlja je od juče pod udarom jake geomagnetne oluje koju izazivaju erupcije na površini Sunca do kojih je došlo prethodnih dana, što je dovelo do pojave fenomena Polarne […]