• Banke u Srbiji za pola godine zaradile 607 miliona evra

  Bankarski sektor u Srbiji je u prvih šest meseci 2023. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 miliona evra. List Danas prenosi da su u prvoj polovini prošle godine banke zaradile profit pre oporezivanja od od 317 miliona evra, pa je rast u 2023. 91,5 odsto. Prošle godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Banke u Srbiji za pola godine zaradile 607 miliona evra

  Bankarski sektor u Srbiji je u prvih šest meseci 2023. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 miliona evra.

  List Danas prenosi da su u prvoj polovini prošle godine banke zaradile profit pre oporezivanja od od 317 miliona evra, pa je rast u 2023. 91,5 odsto.

  Prošle godine banke su za 12 meseci zaradile 742,4 miliona evra, što je rekordan iznos profita banaka u Srbiji.

  U strukturi rezultata, kao i svih prethodnih godina, dominiraju neto prihodi od kamata i naknada.

   Na rast neto prihoda od kamata u najvećoj meri uticalo je povećanje referentnih kamatnih stopa Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije (NBS) zbog borbe sa inflacijom.

  Na deponovane viškove likvidnosti i reverzne repo transakcije, kojima se privremeno povlače viškovi dinarske likvidnosti u cilju zauzdavanja inflatornih pritisaka, NBS plaća bankama kamatu. Po ovom osnovu ostvareno je 30 odsto međugodišnjeg rasta neto prihoda od kamata bankarskog sektora u prvih šest meseci 2023. godine. – navela je NBS.

  Iako centralna banka nije eksplicitno navela koliko je platila bankama na ime kamata po osnovu repo aukcija, iz izveštaja o ovim aukcijama može se videti da su banke prihodovale oko 90 miliona evra za prvih šest meseci, kupujući jednonedeljne hartije od vrednosti NBS.

  Pored neto prihoda po osnovu kamata, u strukturi neto rezultata doprinos imaju i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su, s obzirom na efekte mera koje je preduzela NBS u avgustu 2022. godine, zabeležili neznatan rast, a koji je najvećim delom posledica kontinuiranog rasta obima transakcija, pre svega putem savremenih načina plaćanja – bezgotovinskih transakcija i plaćanja preko interneta.

  Banka Poštanska štedionica odlučila da i nakon 1. septembra 2023. godine nastavi s primenom umanjenih naknada za platne usluge.

  Najveća poslovna banka u Srbiji, Inteza, prema polugodišnjim izveštajima o poslovanju, u prvoj polovini ove godine ostvarila je rast neto profita (posle oporezivanja) za čak 89 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Polugodišnja neto dobit te banke u Srbiji iznosila je 101,8 miliona evra naspram 53,7 miliona u prvoj polovini prošle godine, a za to je zaslužan pre svega rast neto prihoda od kamata od 60 odsto.

  Neto dobit austrijske Rajfajzen banke u Srbiji za prvih šest meseci povećana je sa 40 miliona evra prošle, na 95 miliona evra u ovoj godini uz rast neto prihoda od kamata od 123 odsto.

  Unikredit banka je takođe udvostručila neto dobit u prvom polugodištu sa 36 na 79 miliona evra uz rast neto prihoda od kamata od 60 odsto.

  Mađarska OTP banka je povećala neto dobit za nešto više od 20 odsto, sa oko 65 miliona na 83 miliona evra, uz rast neto prihoda od kamata od 48 odsto.

  NLB Komercijalna banka je povećala polugodišnju dobit sa 29 miliona prošle na 68,6 miliona evra ove godine uz rast neto prihoda od kamata 78 odsto.

  Najveća domaća AIK banka je prijavila za šest meseci ove godine neto dobit od 51 miliona evra, naspram 16,4 miliona prošle godine. Neto prihodi od kamata povećani su čak 2,7 puta.

  Izvor: Danas

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]