• Banstol: Dan sećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština

  U crkvi „Blage Marije“ na Banstolu, na Fruškoj gori, Savez krajiških udruženja Novi Sad organizuje Dan sećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština, piše RTV. Kako navodi pokrajinski javni servis,  na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač (Bihać), Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran (Donji Vakuf), Šipovo i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Banstol: Dan sećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština

  U crkvi „Blage Marije“ na Banstolu, na Fruškoj gori, Savez krajiških udruženja Novi Sad organizuje Dan sećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština, piše RTV.

  Kako navodi pokrajinski javni servis,  na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač (Bihać), Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran (Donji Vakuf), Šipovo i Mrkonjić Grad), koje su te ratne 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske, u napadima hrvatskih i muslimanskih snaga pre 26 godina ubijeno je 1.644 Srba a sa svojih ognjišta prognano više od 120.000.

  Inače, osnivačka Skupština udruženja „Savez krajiških udruženja Novi Sad“ organizatora manifestacije “Dani sećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština”, je održana 1. juna 2016. godine u Velikoj sali Pokrajinske skupštine. Osnivanju udruženja su prisutni bili predstavnici SPC, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, sekretar Pokrajinske skupštine Đorđe Milićević i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

  Godinu dana nakon osnivanja ovo udruženje je nakon konkursa za sufinansiranje i finansiranje projekata u kulturi, koju je raspisala gradska uprava Novi Sad, dobilo 150 hiljada dinara.

  Zastupnik udruženja “Savez krajiških udruženja Novi Sad” je Ranka Srdić Milić koja je široj javnosti poznata kao žena koja piše pesme o majci ratnog zločinca Ratka Mladića.

  Ranka Srdić Milić,  je bila i član gradske komisije koja dodeljuje novac za kulturu 2013. godine. Prilikom imenovanja na to mesto, pesnikinja se članovima komisije predstavila kao “deluks Srpkinja”, koja je u komisiju pozvana zbog zasluga za kulturu. Činjenica da joj je suprug, Dragomir Milić Babo, lider SNS u Bukovcu, navodno nije uticala na njeno imenovanje

  Pomen stradalima, a potom i prigodan program, u crkvi na Banstolu, uz prisustvo predstavnika Srbije i Republike Srpske, počeće u 16 sati.

  Naslovna: Youtube

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI