• Banstol, vikend naselje koje šest godina čeka formiranje mesne zajednice

  Opštinska vlast u Inđiji ovih dana najavljuje gasifikaciju u pojedinim vikend zonama opštine Inđija, Reč je lokacijama gde su „vikendaše“ odavno zamenili stalni stanovniici te nakon legalizacije objekata zahtevaju i neophodnu infrastrukturu. U krčevinama je izgrađeno blizu 3000 metara gasovodne mreže dok nadležno javno preduzeće najavljuje izgradnju mreže i u Krčedinu kao i Banstolu. Za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Banstol, vikend naselje koje šest godina čeka formiranje mesne zajednice

  Opštinska vlast u Inđiji ovih dana najavljuje gasifikaciju u pojedinim vikend zonama opštine Inđija, Reč je lokacijama gde su „vikendaše“ odavno zamenili stalni stanovniici te nakon legalizacije objekata zahtevaju i neophodnu infrastrukturu. U krčevinama je izgrađeno blizu 3000 metara gasovodne mreže dok nadležno javno preduzeće najavljuje izgradnju mreže i u Krčedinu kao i Banstolu. Za razliku od pomenuth Krčevina, stanovnici Banstola već šest godina čekaju realizaciju inicijative da to nekadašnje vikend naselje bude nova mesna zajednica opštine Inđija.

  Na tromeđi opština Inđija, Sremski Karlovci i Irig, izniklo je specifično,prilično kompaktno naselje, koje je svaka opština do sada tretirala kao vikend zonu, iako u njemu stalno živi više od 3.000 ljudi. Ovo vikend naselje, nema izgrađenu niti vodovodnu niti kanalizacionu mrežu ali zato imaju nedavno izgrađenu crkvu.

  Meštani dela fruškogorskog naselje Banstol, u kome se u prethodne tri decenije nastanilo više od tri hiljade ljudi, uglavnom prognanika iz Hrvatske i Bosne, su pre šest godina pokrenuli inicijativu da iz statusa „vikend zona“ Banstol pređe u status mesne zajednice.

  Inicijativu  koje je pokrenulo udruženje „Klub svih generacija“ je podržalo Opštinsko veće opštine Inđija krajem aprila 2016. godine kada su na sednici, tadašnji većnici, podržali  pokretanje  procedure za formiranje mesne zajednice od dela naselja koje pripada Inđiji. Uporedo sa inicijativom o novoj mesnoj zajednici, pokrenuta je inicijativa za izgradnju crkve na Banstolu.  

  Nakon usvajanja inicijative, meštani Banstola su organizovali proslavu na kojoj je prisustvovaloI tadašnje rukovodstvo opštine Inđija.

  2016. godina, Slavlje zbog usvajanja inicijative – Banstol

  Međutim,  promenom vlasti iste godine po svemu sudeći do realizacije nije došlo te Banstol nije postao 12.  mesna zajednica opštine Inđija.

   U međuvremenu, meštani Banstola su 2017. godine od republičke i pokrajinske vlasti dobii 2.055.000 dinara (oko 17.300 evra) iz budžeta Republike Srbije za izradnju Hrama „Blage Marije“, u ruskom stilu.

  Crkva je izgrađena na delu Banstola koji pripada opštini Sremski Karlovci, inicijator je takođe udruženje „Klub svih generacija“.

  Branko Simonović, udruženje Klub svih generacija (2016. godina, slavlje, Banstol)

  Šest godina nakon pokrenute inicijative, u oktobru 2022. godine opština Inđija najavljuje gasifikaciju vikend zona uključujući i Banstol 

  Javno preduzeće Ingas trenutno završava radove na 2800 metara gasovodne mreže u Krčevinama  gde će, nakon dobijanja upootrebne dozvole, meštanima te nekada vikend zone biti omogućeno priključenje.

  Iz lokalnog distributera prirpdnog gasa najavljuju da će gasifikacija na području opštine biti nastavljena i to prema Krčedinu i Banstolu gde se planira izgradnja ukupno 3700 metara mreže.

  M.B. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika