• Batut dao preporuke za zaštitu od visokih temperatura

  Institut za javno zdravlje Srbije objavio je preporuke kako se zaštiti od ekstremno visokih temperatura. Glavna je da tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 17 časova, treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost. Taj institut na svojoj internet stranici preporučuje nošenje svetle odeće od prirodnih materijala, zaštitu očiju i glave od sunca, kao i češće odmore […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Batut dao preporuke za zaštitu od visokih temperatura

  Institut za javno zdravlje Srbije objavio je preporuke kako se zaštiti od ekstremno visokih temperatura.

  Glavna je da tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 17 časova, treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost.

  Taj institut na svojoj internet stranici preporučuje nošenje svetle odeće od prirodnih materijala, zaštitu očiju i glave od sunca, kao i češće odmore u hladovini tokom boravka na otvorenom.

  Preporuke su i da se ostaje u zatvorenom, klimatizovanom prostoru, kao i unošenje lakih obroka i dosta tečnosti, najpre vode.

   Iz „Batuta“ naglašavaju da treba izbegavati tešku i visokokaloričnu hranu sa visokim sadržajem šećera, kao pića i napitke koja sadrže alkohol, kofein i šećer. Tuširanje mlakom vodom preporučuje se nekoliko puta na dan, a pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, neophodno je otvoriti prozore i vrata radi provetravanja.

   Hitnu medicinsku pomoć potrebno je pozvati ukoliko neko izgubi svest i u isto vreme ima suvu i toplu kožu, objasnili su iz „Batuta“. Istakli su i da decu do četiri godine ne treba izvoditi napolje za vreme toplotnog talasa jer su posebno osetljiva na visoke temperature vazduha, već to činiti u ranim jutarnjim časovima.

  Dodali su i da decu nikada ne treba ostavljati u parkiranom vozilu na suncu, jer temperature u automobilu, i pored otvorenih prozora, mogu biti i 15 stepeni više nego napolju.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]