• Beogradski centar za ljudska prava: Veliki broj slučajeva diskriminacije, a među njima i slučaj u Pećincima

  U Godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu koji je krajem prošle nedelje predstavio Beogradski centar za ljudska prava našla se, između ostalog, i afera sa upisom dece u vrtić u Pećincima. Kako se navodi u izveštaju, diskriminacija je i dalje široko rasprostranjena. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Beogradski centar za ljudska prava: Veliki broj slučajeva diskriminacije, a među njima i slučaj u Pećincima

  U Godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu koji je krajem prošle nedelje predstavio Beogradski centar za ljudska prava našla se, između ostalog, i afera sa upisom dece u vrtić u Pećincima.

  Kako se navodi u izveštaju, diskriminacija je i dalje široko rasprostranjena. Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2021. godinu najčešći osnovi koje su podnosioci pritužbi navodili jesu zdravstveno stanje koje prate pritužbe po osnovu pola, starosnog doba, nacionalna pripadnost ili etničko poreklo, invaliditet, bračni i porodični status.

  Najveći broj pritužbi je podnet protiv organa javne vlasti.

  U 2022. godini zabeležen je veliki broj slučajeva diskriminacije, a među njima i slučaj u Pećincima kada su deca koja su prethodno bila upisana u Predškolsku ustanovu „Vlada Obradović Kameni”, početkom septembra nezakonito ispisana iz vrtića, za šta su njihovi roditelji sumnjali da se desilo zbog članstva u Demokratskoj stranci i povezanosti sa protestima poljoprivrednika u Vojvodini.- navodi se u izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava.

  U izveštaju se podseća da je reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je potvrdila da je izvršena diskiminacija dece.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da je Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni” izvršila diskriminaciju dece zbog političke pripadnosti roditelja i članova njihovih porodica i da je došlo do neopravdane odluke predškolske ustanove da se ova deca stave na listu čekanja, pri čijem se donošenju nije vodilo računa o najboljem interesu dece i odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.- navodi se u izveštaju.

  U oblasti prava deteta 2022. godina nije donela značajnije promene. Za unapređenje položaja i prava deteta od suštinskog značaja je usvajanje Zakona o pravima deteta koji bi na sveobuhvatan način regulisao prava deteta u Republici Srbiji i uspostavljanje institucije Zaštitnika prava deteta.

  U Republici Srbiji već šest godina nema sveobuhvatne strategije za prava deteta, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu Beogradskog centra za ljudska prava.

  Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu, možete videti na ovom linku.

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/pecinci-milorad-pantic-tuzio-predsednika-oo-ds-a-nikolu-mazica-zbog-klevete/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina