Beška krije tajne iz praistorije

Categories Inđija, NAJVAŽNIJEPosted on

Deo današnjeg vikend naselja Kalakača u ataru Beške krije jedno od najstarijih arheoloških nalazišta.

Duž trase autoputa, visoko iznad Dunava, pronađeni su ostaci naselja sa 218 objekata, koji datiraju iz perioda starijeg gvozdenog doba (1.000-800 g.p.n.e). Većina objekata su poluzemunice i keramički silosima za čuvanje žitarica, a manji deo čine kružne kolibe sa centralnim stubom u sredini.

Nalazište Kalakača, jun 2004. godine, fotografija: Dragoljub Zamurović

Nalazi ukazuju na razvijenu zemljoradnju, a analize su pokazale da su stanovnici gajli životinje i bavili se lovom.

Ostaci naselja pronađeni su na najvišem delu Kalakače, oko 4 km severoistočno od Beške, na desnoj obali Dunava, neposredno uz most, na autoputu Novi Sad-Beograd i nalazi se na nekoliko nivoa. Bilo je veličine 110 х 160 х 220 m.

Procenjeno je da ostaci datiraju s kraja kasnog bronzanog i početka gvozdenog doba, a pronađeni artefakti deo su stalne arheološke zbirke Muzeja Vojvodine.

Deo arheološke postavke u Muzeju Vojvodine, fotografija Muzej Vojvodine

Nalazište je otkriveno tokom izgradnje autoputa i mosta preko Dunava, kada su izvršena i prva zaštitna arheološka istraživanja (od 1971-1974. godine). Dodatni ostaci pronađeni su i tokom radova na proširenju autoputa i izrgadnje drugog mosta, pa su obavljena i dodatna zaštitna istraživanja (od 2003. do 2004. godine), nakon koje su nalazišta ponovo prekrivena.

“Kada ovih dana budete putovali auto-putem iz Beograda za Novi Sad, neposredno pre mosta kod Beške, pregazićete Kalakaču, praistorijsko naselje iz perioda od X do VIII veka pre naše ere. Ovaj lokalitet je je bio pod zaštitom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kao arheološko nalazište od velikog značaja. Zbog izgradnje druge trake auto-puta nije bilo vremena da se potpuno istraži.
Možda je tako i bolje. Možda će asfalt i beton bolje zaštiti ovo značano nalazište. Možda će jednog dana doći neki novi ljudi koji će više ceniti ono što su nam preci ostavili.
Za svaki slučaj, ostavljam im ovu fotografiju kako bi znali šta se nalazi ispod auto-puta.”
Iz facebook serijala “Sećam se”, Dragoljub Zamurović, fotograf

Istražen je zapadni i južni deo lokaliteta, a neistraženi su njegovi istočni delovi.

Iz publikacije: “Granaries” of Early Iron Age Kalakača, northern Serbia and the issue of archaeobotanical taphonomy, Dragana Filipović

Arheološki lokalitet Kalakača kategorizovan je kao “kulturno dobro od velikog značaja”, ali je uprkos tome, prema oceni stručnjaka, devastiran izgradnjom auto-puta Beograd – Novi Sad.

Inače, ovo nije jedino nalazište u ataru sela Beška, u kome su pronađene i rimske grobnice oslikane freskama, koje datiraju s kraja 3. i početka 4. veka

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *