• Bez roditeljskog dodatka ako deca nisu vakcinisana

  Pravo na roditeljski dodatak imaju samo majke ili očevi čija su deca vakcinisana, predviđeno je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Deca nisu vakcinisana – nema roditeljskog dodatka, a izostaće i u još dva slučaja, piše Euronews Srbija. Zakonom je definisano da mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu vakcinisana u skladu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bez roditeljskog dodatka ako deca nisu vakcinisana

  Pravo na roditeljski dodatak imaju samo majke ili očevi čija su deca vakcinisana, predviđeno je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

  Deca nisu vakcinisana – nema roditeljskog dodatka, a izostaće i u još dva slučaja, piše Euronews Srbija.

  Zakonom je definisano da mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite u Srbiji.

  Obavezna vakcinacija se ne odnosi samo na dete za koje se prima roditeljski dodatak, već za svu prethodno rođenu decu.

  “Ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom”
  iz nacrta Zakona

  Zakon je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, ali iz resornog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nisu pružili podatak koliko je parova do sada ostalo bez roditeljskog dodatka.

  Iz tog Ministarstva su za Euronews Srbija naveli da odredbe Zakona koje se odnose na redovno vakcinisanje dece imaju za cilj da se „zaokruži celokupnost sistema društvene brige o deci od najranijeg uzrasta“.

  Roditeljski dodatak:
  za prvo dete rođeno posle 1. januara – 300.000 dinara (isplaćuje se jednokratno)
  za drugo dete – 240.000 dinara (isplaćuje se dve godine u mesečnim ratama od po 10.000 dinara)
  za treće dete – 1.440.000 dinara (isplaćuje se 10 godina u mesečnim ratama od po 12.000 dinara)
  za četvrto dete – 2.160.000 dinara (isplaćuje se 10 godina od po 18.000 dinara mesečno)

  Vakcinacija je civilizacijska tekovina

  Zakonom je predviđeno i da se roditeljski dodatak gubi ukoliko dete ne ide redovno u osnovnu školu i ne ide na pripremni predškolski program.

  Međutim, ukoliko dete iz zdravstvenih razloga ne može da primi vakcinu ne uskraćuje se pravo na roditeljski dodatak, navode u resornom ministarstvu, naglašavajući da je vakcinacija “civilizacijska tekovina”.

  Nevladina organizacija „A11“ je Ustavnom sudu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti člana 25 tog Zakona, kojim se predviđa ukidanje prava na roditeljski dodatak ukoliko deca nisu vakcinisana, ne idu redovno u školu ili pripremni predškolski program.

  – Takva ograničenja predstavljaju posrednu diskriminaciju romske dece – smatraju u toj inicijativi.

  Međutim, Ustavni sud je 21. aprila 2022. godine odbacio takvu inicijativu.

  Pedijatri pozdravljaju odluku

  Pedijatri pozdravljaju takvu odluku, tvrdi za Euronews predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. Georgios Konstantinidis, navodeći da se broj vakcinisane dece u poslednje dve godine smanjuje.

  Broj vakcinisane dece MMR vakcinom (male boginje, zauške, rubeole) u 2020. godini pao na 78%, a za dobar kolektivni imunitet potrebno je da broj imunizovanih bude iznad 95%, navodi se u tekstu.

  On se nada da će ova mera “doprineti većem uspehu vakcinacije” i objašnjava da smo sami krivi što pojedine “represivne mere”  ne funkcionišu, jer se sami “ne pridržavamo pravila koja donesemo”.

  – Dokle god bude prihvatljivije, aktuelnije, milije mišljenje pojedinca sa društvenih mreža koji su protiv vakcinacije i njihov pristup medijima jednak kao onih koji imaju pozitivan stav prema vakcinaciji, represivnim merama se ne može dovesti do porasta broja vakcinisanih. Mi u ovom trenutku nemamo mnogo izbora i treba da kombinujemo sve to – naveo je Konstantinidis.

  Vakcinacija (fotografiaj: Ljubar/ Openverse)

  Povratak zaboravljenih bolesti zbog verovanja u dezinformacije

  A negativan stav čak i prema 11 obaveznih vakcina koje se daju od najranijeg uzrasta deteta vidljiv je u Srbiji, ali i celom svetu. Zbog toga su počele da se vraćaju neke zaboravljene zarazne bolesti, poput dečje paralize koje decenijama nije bilo zahvaljujući polio vakcini. Dečja paraliza registrovana je u SAD, Engleskoj, Rumuniji.

  Ujedinjene nacije su u više navrata upozoravale da se sprema „savršena oluja“ za nove epidemije onih bolesti koje se mogu sprečiti jer postoji vakcina. Epidemija virusa korona, usled niza dezinformacija i jačanja antivaksterskog lobija, dodatno je doprinela širenju nepoverenja u vakcinaciju.

  Posebno je poljuljano poverenje u MMR vakcinu koja se prima u dve doze, prva od 12 do 15 meseca života, a druga pred polazak u školu. U Srbiji je 2017. godine izbila „snažna epidemija morbila“ u kojoj je bilo 15 smrtnih slučajeva od kojih su četvoro bila deca mlađa od četiri godine.

  Velike boginje (fotografija: Shutterstock)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/obratite-paznju-ovo-je-istina-o-zastarelim-dugovima-za-racune/

  Naslovna fotografija: Tirachardz / freepik
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI