• „Bilo je prečih stvari od Konkursa za medije.“ pa isplanira javnu nabavku od 153 hiljade evra za pružaoce medijskih usluga

  „Bilo je prečih stvari od Konkursa za medije.“ – reče odlazeći predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak pa isplanira javnu nabavku od 153 hiljade evra za “kupovinu vremena za TV emitovanje, odnosno emitovanje programskih sadržaja od pružaoca medijskih usluga.” .

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Bilo je prečih stvari od Konkursa za medije.“ pa isplanira javnu nabavku od 153 hiljade evra za pružaoce medijskih usluga
  Foto: Pixabay

  Inđija je među 77 lokalnih samouprava koje su prekršile Zakon o javnom informisanju i medijima ne raspisivanjem konkursa za sufinansitanje medija. Međutim, predsednik opštine Inđija kroz plan javnih nabavki namerava da potroši 17,9 miliona dinara za “kupovinu vremena za TV emitovanje, odnosno emitovanje programskih sadržaja od pružaoca medijskih usluga.

  Osim toga planirao je odlazeći predsednik da 1,2 miliona dinara usmeri na “stručner usluge u kreiranju digitalnog identiteta Opštine Inđija” I isto toliko novca za “izradu grafičkih rešenja za potrebe Opštine Inđija”.

  Širokom rukom u raspodeli novca odlazeći predsednik opštine Inđija Vladimir Gak 174 hiljade evra planira da utroši “za potrebe Opštine Inđija” a u vezi sa medijskom promocijom i to mimo konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja. Kada se toj cifri dodaju i kazne za kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima dobija se cifra od 20.430.000,00 dinara.

  Šta se iza brda valja

  Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđa raspisivanje medijskog konkursa do 1. marta tekuće godine.

  Tako nalaže novi Zakon o informisanju koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine. Međutim, Opština Inđija je taj rok prekoračila.

  Prvi čovek Opštine Inđija, Vladimir Gak smatra da je “bilo prečih stvari” i da za Konkurs ima još vremena.

  Rebalansom budžeta koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Inđija, 30 novembra prošle godine, lokalna vlast je rešila da poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara.

  U međuvremenu, IN Medija je prvog novembra 2023. godine, odmah nakon što je rebalans usvojilo Opštinsko veće,  poslala Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kako bi saznali na koji način će taj novac biti dodeljen medijima i kada će Konkurs za sufinansiranje medija biti raspisan.

  Odgovor nismo dobili ni nakon pola godine.  

  Prema Zakonu  o slobodnom pristupu  informacijama od javnog značaja (član 16) organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta. Kopija dokumenta je upućena tražiocu danom napuštanja pisarnice organa vlasti od koga je informacija tražena odnosno danom upućivanja elektronske pošte.

  S druge strane, prvi čovek Opštine Inđija je 4. decembra prošle godine za naš portal izjavio da je zapravo rok 30 dana.

  Kao što smo naveli, ni posle pola godine IN Medija nije dobila odgovor kada će Konkurs biti raspisan.

  Uskoro, s obzirom da je menjan Zakon o informisanju ali raspisaćemo, bilo je prečih stvari ali svakako da ćemo stići sve da uradimo. – kazao je Gak 29. aprila 2024. godine.

  Podsetimo da je 26. oktobra 2023. godine Narodna skupština Republike Srbije donela novi Zakon o javnom informisanju, a stupio je na snagu 4. novembra 2023. godine, osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

  Ono što tvrdi predsednik Opštine Inđija svakako se kosi sa novim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

  Naime, kako je ranije objavio UNS, novi Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđa bodovanje predloženih članova pri izboru komisije, bodovanje projekata po kriterijumima koji su navedeni u tom aktu, kao i obavezno raspisivanje konkursa do 1. marta tekuće godine, objavio je UNS.

  Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM), koji je na snagu stupio 4. novembra prošle godine, propisao je nove obaveze u vezi sa raspisivanjem konkursa za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, ali i, prvi put, kazne za one koji ih se ne pridržavaju.

  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su, po novom Zakonu, da do 1. marta raspišu konkurse za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja.

  Ovo je prvi put da se Zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa, kao i kazne za one koji se o ove odredbe ogluše.

  Ukoliko nadležni konkurse ne raspišu u prva dva meseca tekuće godine, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od 30 dana, zakonodavac je predvideo prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

  Konkursi za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za 2024. godinu raspisani su u 97 lokalnih samouprava, dok je 77 lokalnih samouprava prekršilo Zakon o javnom informisanju i medijima, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

  UNS: Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja ćuti

  Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) koji je stupio na snagu novembra prošle godine, propisao je obavezu lokalnih samouprava da raspišu konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja do 1. marta tekuće godine.

  Isti zakon predviđa i kazne od 50.000 do 150.000 dinara za organe javne vlasti ako ne raspišu javni konkurs.

  Na pitanje UNS-a postavljeno još krajem aprila, sada već bivšem ministru Mihailu Jovanoviću, šta će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uraditi povodom nepoštovanja Zakona, odgovora nije bilo.

  -Osim neraspisivanja konkursa, u prvoj godini sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom Zakonu novinari i mediji svedoci su i nedopustive prakse u brojnim lokalnim samoupravama da za konkurse izdvajaju i do 10 puta manje novca nego prethodnih godina. Kako se može zaključiti po njihovim budžetima, finansijsku podršku medijima nameravaju da pruže kroz ‘usluge po ugovoru’, izbegavajući tako da pri dodeli novca uvažavaju odluke Saveta za štampu i REM-a  ocenio je UNS.

  Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ocenio je da je to što su rokovi prošli, a niko nije odgovarao, jasna poruka da nema spremnosti za unapređenje sistema finansiranja medija.

  Izdvajanja za projektno sufinansiranje, umesto da se povećavaju, smanjuju se, a lokalnim i regionalnim medijima preti finansijsko i programsko pustošenje – rekao je Brajović.

  Inače, UNS je i u Proglasu objavljenom 3. maja povodom Svetskog dana slobode medija zatražio od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu i rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija, kao i sprovođenje konkursne procedure.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]