• Inđija: Vlast odbija da odgovori na koji način će biti dodeljeno 6 miliona dinara medijima

  Dodatnih 6 miliona dinara, pored već podeljenih 25,8 miliona dinara medijima u Inđiji nije obrazloženo u okviru rebalansa budžeta koji je nedavno usvojen. Način na koji će biti dodeljen novac nije želeo da pojasni ni predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Vlast odbija da odgovori na koji način će biti dodeljeno 6 miliona dinara medijima
  FOto: Pixabay

  Rebalansom budžeta koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Inđija, 30 novembra, lokalna vlast je rešila da poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara.

  Kako je ranije izjavio za IN Medija, pravnik istraživač Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Rade Đurić rebalans budžeta u ovakvoj situaciji, svakako remeti unapred predviđeni plan davanja sredstava i daje utisak da su dodatna sredstva koja će se dodeliti na netransparentan i izuzetno diskriminacioni način zapravo namenjena nastupajućim izborima, ili aktivnostima u vezi sa njima.

  Prema Zakonu  o slobofnom pristupu  informacijama od javnog značaja (član 16) organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta. Kopija dokumenta je upućena tražiocu danom napuštanja pisarnice organa vlasti od koga je informacija tražena odnosno danom upućivanja elektronske pošte.

  „Ima vremena za odgovor“ Vladimir Gak

  Međutim, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak tvrdi da za odgovor još ima vremena i da je sve po zakonu.

  Jel vi starno mislite da postoji da je bilo koja pozicija u budžetu ili bilo koja odluka koju smo doneli nezakonita? Ako to mislite uputite zahtev za informaciju od javnog značaja ili pokrenite neke druge postupke da se to utvrdi ali se apsolutno sve radi u skladu sa zakonom. Znate jako dobro kako se sprovodi konkurs za medije, znate da postoji izmena zakona po tom osnovu za narednu godinu. Držaćemo se zakona kao i uvek i tako će biti  – kaže Gak.

  IN Medija je poslala Zahtev o dostupnosti pre više od 15 dana, i još uvek nije dobijen odgovor. Prvi čovek Opštine Inđija tvrdi da je rok zapravo 30 dana.

  Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalaže odgovor u roku od 30 dana a onda imate još 15 dana kada reaguje Poverenik ukoliko mi ne damo odgovor. – tvrdi Gak.

  Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) advokat Veljko Milić. objšanjava da je vlast u Inđiji ipak bila dužna da odgovori u roku od 15 dana.

  – Ako se zahtev odnosi na jako veliki broj informacija, onda organ vlasti u roku od 7 dana od prijema zahteva mora da obavesti da je zahtev obiman, da navede razloge zbog kojih ne može da odgovori u roku od 15 dana i da produži rok koji ne može biti duži od 40 dana od dana kada je podnet  zahtev.

  Zahtev o dostupnosti informacijama od javnog značaja je pored IN Medija uputilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije koje takođe nije dobilo traženi odgovor od lokalne vlasti.

  Podsetimo i to da je na poslednjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, opština Inđija, polovinom jula ove godine, nakon odluke Komisije za ocenu medijskih projekata dodeila ukupno 25,8 miliona dinara medijima koji godinama unazad dobijaju novac iako u tim medijima ne postoji informacija koja bi mogla da se okarakteriše kao javni interes.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]