• BIRODI: Članovi REM-a da spreče toksičan narativ u društvu ili da podnesu ostavke

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da napokon počnu da sprovode zakone u svojoj nadležnosti i spreče toksičan narativ u društvu ili da podnesu ostavke. Neposredni povod za ovaj poziv bile su preliminarne ocene izvestiteljke Ujedinjenih nacija za slobodu govora i medija Ajrin Kan da u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI: Članovi REM-a da spreče toksičan narativ u društvu ili da podnesu ostavke

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da napokon počnu da sprovode zakone u svojoj nadležnosti i spreče toksičan narativ u društvu ili da podnesu ostavke.

  Neposredni povod za ovaj poziv bile su preliminarne ocene izvestiteljke Ujedinjenih nacija za slobodu govora i medija Ajrin Kan da u Srbiji postoji „toksičan govor“ i da REM ne koristi svoje nadležnosti da ga spreči, navodi se u saopštenju.

  Višegodišnja analiza BIRODI pokazuje da REM ne sprovodi pre svega Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, što je od njih napravilo sredstvo promocije vlasti i sredstvo za urušavanje slobodne javnosti.

  Poslednji napadi na novinare N1, Nova S i Danas sa TV Pink daju dodatnu argumentaciju za ocenu izvestiteljke UN za slobodu govora i medija, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da postojeći medijski ambijet, za čiju stanje odgovornost pre svega snose REM i RTS, karakteriše činjenica da je polovina građana Srbije saglasna sa stavom da danas nije pametno govoriti ono što se misli, što predstavlja čin odricanja prava građana na slobodu govora, koja su definisana Ustavom Srbije.

  Izvor: Fonet / Danas

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]