• BIRODI i Građanski preokret traže „antibot zakon“ i da SNS rasformira svoju fabriku botova

  BIRODI i Građanski preokret traže „antibot zakon“ i da SNS rasformira svoju fabriku botova Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret su, nakon spiska navodnih bot naloga SNS koji se pojavio na internetu, pokrenuli inicijativu da Srbija dobije „antibot zakon“. Na internetu se pojavio spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI i Građanski preokret traže „antibot zakon“ i da SNS rasformira svoju fabriku botova

  BIRODI i Građanski preokret traže „antibot zakon“ i da SNS rasformira svoju fabriku botova

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret su, nakon spiska navodnih bot naloga SNS koji se pojavio na internetu, pokrenuli inicijativu da Srbija dobije „antibot zakon“.

  Na internetu se pojavio spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS) na društvenim mrežama, sa imenima i prezimenima ljudi koji stoje iza njih i mestima odakle su.

  Sudeći po tom spisku, čija verodostojnost nije potvrđena, u te aktivnosti uključeni su i zaposleni u javnom sektoru iz svih delova Srbije. Informacije koje su dospele u javnost niko od naprednjaka, do sada, nije potvrdio niti demantovao.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-indiji-nece-da-botuju-za-sns-pokazala-navodna-evidencija-svih-botova-ove-stranke/?fbclid=IwAR3hnAtwekfCM-h7dLMP9UajON_qPkBkKocQoVR8J6x-aJIrGajlQxjcJX0

  BIRODI i Građanski preokret zatražili su usvajanje „antibot zakona“, kao jednog od preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji“.

  Izneli su nekoliko inicijativa kako bi se onemogućile dosadašnje prakse i sprečili budući pokušaji organizovanog botovanja.

  Pozvali su SNS „da rasformira svoju fabriku botova“, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da „obave internu kotrolu“.

  Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da „naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku“.

  Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi nadležno tužilaštvo koji bi „utvrdilo potencijalnu odgovornost“, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi „antibot zakona“. Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokrenu postupke iz svoje nadležnosti.

   Navode da je, „prema raspoloživim podacima, botovano za vreme radnog vremena, a pojedinci, žrtve botovanja, bili su predmet kleveta, uvreda i pretnji“.

  Izvor: 021.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija