• BIRODI: REM da pokrene postupak protiv TV Prva zbog izmontiranog snimka o Dinku Gruhonjiću

  Biro za društvena istraživanja (Birodi) zatražio je danas od Regulatornog tela za elektronske medije da pokrene postupak protiv TV Prva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI: REM da pokrene postupak protiv TV Prva zbog izmontiranog snimka o Dinku Gruhonjiću

  Kako navode, traže da se pokrene postupak jer je TV Prva u petak uveče emitovala „manipulativan video-kolaž“ gostovanja Dinka Gruhonjića na prošlogodišnjem dubrovačkom festivalu Rebedu, u kojem su njegove reči o Dinku Šakiću predstavljene na nepotpun način.

  Birodi ja naveo da je autorka intervja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Marija Savić Stamenić, emitovala medijski sadržaj preuzet sa socijalnih mreža, a nije proverila da li se radi o manipilativnom ili izvornom medijskom sadržaju koji je dostupan na internetu.

  Tim činom novinarke Marije Savić Stamenić prekršeni su članovi 4 i 5 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, zbog čega REM ima zakonsku obavezu da pokrene postupak protiv TV Prva, ukazuje Birodi.ž

  Emitovanjem spornih sadržaja sa društvenih mreža na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem se ne urušava ustavno pravo na potpuno, istinito i pravovremeno informisanje, već se stvara atmosfera sukoba u društvu i iz tog razloga pozivamo REM da reaguje bez odlaganja, navedeno je u soapštenju.

  Podsetimo, protiv novinara i profesora Dinka Gruhonjića danima se vodi hajka zbog izmontiranog video snimka, zbog čega on dobija uvrede i petnje smrću.

  Kampanju vode provladini mediji i tabloidi, a uključeni su i narodni poslanici, funkcioneri vlasti, kao i studenstske organizacije.

  Na ulazu u zgradu univerzitetskog profesora Gruhonjića tokom noći je ponovo ispisan grafit, nakon što su građani sinoć prekrečili onaj sa pretnjom smrću. Sada na zidu crvenom farbom piše: „Džabe si krečio! Liman“.

   Za sada niko nije priveden zbog toga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija